Diyetisyenden "Ramazanda Sahura Kalkın" Uyarısı

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemal Aytaç Ak, iftarla sahur arasında dört öğün beslenmek gerektiğine dikkat çekerken, mutlaka sahura kalkılması gerektiğini söyledi.

Diyetisyenden 'Ramazanda Sahura Kalkın' Uyarısı
Ramazan ayında mide sorunlarından etkilenmemek ve daha rahat oruç tutmak isteyenler için beslenmenin önem taşıdığını ifade eden Diyet Uzmanı Cemal Aytaç Ak, pek çok insanın gece sahura kalkmadan oruç tutmayı yeğlediğini ancak bu durumun vücut için sakıncalı olduğunu belirterek "Ramazanda zaten uzun olan açlık süresi, gece sahura kalkılmazsa daha da uzar ve halsizlik, tansiyon düşmesi, konsantrasyon bozukluğu, hipoglisemi (şeker düşmesi) gibi bir takım sağlık sorunları görülebilir. Bu nedenle sahura

kalkılmalı ve besin seçimi konusunda dikkatli davranılmalı" dedi.

Sahurda çok yağlı, tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gerektiğini belirten Ak, şöyle konuştu: "Sıcak havalarda, oruç esnasında aşırı sıvı kaybına bağlı görülebilecek sağlık problemlerini önlemek için sıvı alınması gereklidir. Bu nedenle sahurda su, komposto, hafif tuzlu ayran, meyve suları, açık çay gibi içecekler ağırlıklı olarak tüketilmeli."

Sahur sofrasında olması gerekenleri, yumurta, süt, yoğurt, peynir, kurubaklagiller, zeytin, peynir, esmer ekmek, çiğ sebzeler, süt veya yoğurt, meyve veya taze sıkılmış meyve suları, reçel, komposto, kurubaklagil çorbaları, etli veya etsiz sebze yemeği, esmer ekmek şeklinde sıralayan Ak, gün boyu oruç tutulduktan sonra iftar sofralarında da dikkatli olmak gerektiğini söyledi.

İftar yemeğinin yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde yenmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Cemal Aytaç Ak, şunları söyledi: "Metabolizmayı çalıştırmak ve birden yemek yemenin boş midede yol açabileceği sağlık sorunlarını engellemek için saatler süren açlık sonrasında mideye yüklenmemek gerekir. Oruç açıldıktan sonra kan şekerini bir anda yükseltmeyecek, sıvı içeren hafif bir öğün tercih edilmeli ve 20-30 dakika dinlenilmelidir. Örnek olarak 1 bardak suyla oruç açıldıktan sonra 1 kase çorba ve birkaç

dilim tam tahıllı ekmek tüketildikten sonra 20-30 dakika dinlenerek ana yemeklere geçilmelidir."

İftar sofrasında yenilebilecek ana yemeklerin ızgara veya fırında yağı alınmış et veya derisiz tavuk, hindi, balık, bunun yanında sebze yemeği, ekmek grubundan bulgur pilavı veya bakliyatlar ve salata olduğunu anlatan Ak, sözlerine şöye devam etti: "Günde en az 2-3 su bardağı yoğurt, ayran veya süt. Ana yemekten 1-2 saat sonra meyve yemeli. Ramazan ayında şişmanlamak istemeyenler tatlılardan kaçınması gerekir. Tatlı tüketilecekse az olmak şartıyla güllaç, sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir."

Kaynak: İHA