Başçı konuştu, döviz düştü

Kriz pozisyonu uyarısı ile dövizdeki artışı fitillediği öne sürülen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bu kez dövizin ateşini düşürdü. Başçı, bankanın yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmediğini ve Türk lirasının kesinlikle aşırı değerli olmadığını söyledi.

Başçı konuştu, döviz düştü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Avrupa'da baş gösterdiği belirtilen ekonomik krizin Türkiye'ye yansımalarına ilişkin olarak, "Daha önce 'teğet geçecek' dedim. Bu defa pek teğet geçeceğe de benzemiyor. Daha iyiyiz, daha güçlüyüz. Hiç endişeniz olmasın" demişti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladığı basın toplantısında Erdoğan'ın açıklamasını olumlu buldu.

Başçı, "Ben de o kadar güzel konuşabilseydim siyasetçi olurdum. Olumlu buldum. Bu tür mesajlar şu aralar faydalı" dedi.

Piyasalar da Başçı'nın enflasyon açıklamalarını beğendi. Çünkü Başçı konuştu, döviz inişe geçti.

Başçı, "Türk lirası aşırı değerli değil, hiç kimse aşırı değerli olduğunu iddia edemez. Türkiye'nin şu anda döviz pozisyonuyla ilgili bir sıkıntısı yok. Türkiye'nin dalgalı kur rejimiyle ilgili dalgalanma korkusu yoktur. Döviz kurunda tek dikkat ettiğimiz konu enflasyon üzerinde ilave baskı yapmaması" diye konuştu.

Başçı, Türk lirası üzerinde ilave bir değerleme baskısı olmadığını belirtirken, banka da yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi.

Yılın 3'üncü enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 6.9 olarak korundu.

Başçı'ya göre, ABD'de borçlanma limiti yükseltilecek, Avrupa ise daha iyi izlenmeli. Çevresel koşullara karşı ise Türkiye hazırlıklı.

Başçı, "Yurtdışı fonlamada ani duruş olursa Türkiye olumlu yönde ayrışacaktır. Ani duruşa ani müdahale yapabiliriz. Ani duruş görmüyorsak, sert iniş de görmüyoruz" dedi.

Merkez Bankası'nın ilave faiz artışı ihtiyacı görmediğini belirten Başçı, enflasyon tahmini yaparken de yıl sonuna kadar faiz artışı öngörmediklerinin mesajını verdi.

Başçı, gerektiği takdirde alınacak tedbirin bankacılık sektörüne ek maliyet getirmeyeceğini savundu ve son olarak ekonomideki en büyük risk olan cari açık konusunda, "Yıl sonunda çift haneyi bulmayacağını bekliyoruz" dedi.