İçişleri Bakanı İdris Naim Şahim:

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, "Terörizm ve organize suçlarla ilgili tehlikelerle mücadelede ikili işbirliğinin önemli olduğunu biliyoruz ve bu kapsamda işbirliği anlaşmaları da yaptık ve yapmaya devam ediyoruz" dedi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahim:
İçişleri Bakanı Şahin, Sivas Polis Meslek Yüksekokulu‘nda, Türkiye ile Japonya, Afganistan ve NATO Afganistan Eğitim Misyonunun katkılarıyla Afgan polis adaylarına verilecek Temel Polislik Eğitimi Programı‘nın açılış törenine katıldı.

Açılışta konuşan Japonya Ulusal Polisi Uluslararası İlişkiler Genel Müdürü Shunichi Kuryu, amaçlarının Afganistan‘ın güvenliği, istikrarı ve bütünlüğüne yönelik tehditleri önlemek için Afgan kapasitesi ve yeteneklerini desteklemek ve geliştirmek olduğunu söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi Francis Ricciardone ise, Türkiye‘nin Afganistan‘ın başarısında önemli bir rol oynadığını belirterek, "Türkiye, Afganistan için verdiği taahhütlerin yanı sıra ülkenin refahı için de katkılarda bulunmuştur. Sayısız Afganistanlı çocuğun ellerine kitap vererek, sağlık hizmetleri vererek, Afganistan‘ın başarısını ne kadar önemsediğini bir kere daha bizlere göstermiştir. Bu nedenle Türkiye‘nin Afganistan‘a yardım eli uzatması bizleri şaşırtmıyor" dedi.

Türkiye ile Afganistan arasında yüzyıllardır bir dostluk olduğunu söyleyen Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, bunun gelecekte de devam edeceğini söyleyerek, "Biz Türkiye olarak sınırı aşan suçlarla ve terörizmle mücadeleye yalnızca ulusal anlamda değil, uluslararası mücadeleye katkı sağlama sorumluluğuyla hareket etmekteyiz. Türkiye ile Afganistan arasında yüzyıllar öncesine dayanan bir dostluk mevcuttur. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de kardeş iki ülke iş birliği içerisinde gideceğine inancımız

tamdır. Türk Emniyet Teşkilatı ve Türk Silahlı Kuvvetleri, Afgan polisinin gelişmesi için çalışmalarını devam ettirmektedir. Emniyet teşkilatı olarak Afgan polisinin eğitimi konusunda büyük gayret göstermekteyiz" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, terörü dünyanın ortak tehdit olarak kabul ettiğini söyledi. Terörün bireysel olarak önlenemeyeceğini vurgulayan Şahin, "Terörizm, dünyanın ortak tehdit olarak kabul ettiği en tehlikeli suç türüdür. Artık hepimiz terörün ve sınırı aşan suçların bireysel olarak önlenemeyeceğini biliyoruz. Terörizm ve organize suçlarla ilgili tehlikelerle mücadelede ikili işbirliğinin önemli olduğunu biliyoruz ve bu kapsamda iş birliği anlaşmaları da yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.

Türkiye olarak 80‘i aşkın ülkeyle anlaşma imzaladık. Afganistan‘ın bağımsızlık mücadelesini başlattığı 1919 yılı aynı zamanda Türk milli mücadelesinin de başladığı yıldır. O mücadelenin başladığı illerden bir tanesi de Sivas‘tır. Yaşasın Türk-Afgan dostluğu" diye konuştu.

Şahin, konuşmasının ardından, beraberindekilerle Sivas Polis Meslek Yüksekokulu‘nu gezdi. Bakan Şahin, gezinin ardından kamulaştırılan eski Madımak Oteli‘ni gezdi. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin‘in Sivas temasları, AK Parti Sivas İl Başkanlığı Binası‘nı ziyaret ettikten sonra sona erdi.

Kaynak: İHA