Adana polisi ev ev gezip vatandaşaları uyardı

Polisler motorlarına bindiler ve 40 derece sıcakta ev ev dolaşarak vatandaşı kontör dolandırıcılarına karşı uyardılar.

Adana polisi ev ev gezip vatandaşaları uyardı
Adana Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü'nde görevli 100 polis kontör hırsızlarının önüne geçmek için ev ev gezerek 100 bin kişiyle görüşüp vatandaşları kontör dolandırıcılarına karşı uyardı. Bazı vatandaşlar polis kimliğini göstermesine rağmen kapıyı açmaması dikkat çekti.

Telefonla arayıp kendilerini savcı, polis ve asker olarak tanıtıp kontör hırsızlığı yapan ya da SMS yoluyla hediye kazanıldığını söyleyip kontör ve para hırsızlığı yapan kişilerin ortaya çıkmasının ardından Emniyet Genel Müdürlüğü harekete geçti. Emniyet Genel Müdürlüğü önce vatandaşlara SMS yoluyla bu tür telefonlara ve SMS'lere itibar edilmemesi gerektiğini polisin ya da askerin kimseden para istemeyeceğini anlattı.

Ancak buna rağmen aralarında doktor, eczacı hatta savcıların bile olduğu kişiler dolandırılmaya devam etti.

Bunun üzerine Adana Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü polis tiyatrosu tarafından kontör dolandırıcılığına karşı vatandaşları uyarmak için bir klip çekti. Buna rağmen de dolandırıcılık devam edince bu kez polis Adana'daki evleri tek tek dolaşmaya karar verdi.

Toplum Destekli Polislik Şube Müdür Vekili Komiser İlker Cem Yıldırım, toplum destekli polisleri toplayarak Adana'da kontör dolandırıcılığının bitirilmesi için gezilmedik eve bırakmayarak afiş ve kitapçıkların dağıtılacağını söyledi. Daha sonra Toplum Destekli polisler ilk etapta 100 bin evi gezerek vatandaşlarla tek tek yüz yüze görüşmeye başladı.

100 motorize polis ekibi, Adana'nın 40 derece sıcağında vatandaşın dolandırılmaması için tek tek zilleri çaldı. Polis hazırladıkları 20 bin uyarı afişini apartman girişlerine asarken, "Aile güvenlik rehberi" adını verdikleri kitapçığı da kapısını çaldıkları vatandaşlara dağıttı. Bu rehberde vatandaş kapkaçtan, kontör dolandırıcılığına kadar bütün hırsızlık olaylarına karşı uyarılıyor. Kitapçıkta Adana Emniyet Müdürü Mehmet Avcı da vatandaşlara nasıl bir Adana olacağını anlatırken birlik beraberlik vurgusu yapıyor.

Polis vatandaşların kapısını çalarak telefon açıp kendisini polis, savcı, hakim ve asker olarak tanıtıp kontör ya da para isteyenlere itibar etmemeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunken zilini çaldıkları Ömer Çetin isimli vatandaş, kardeşine gelen bir SMS'ten sonra kontör aramaya başladıklarını ve 500 TL tutarında kontör dolandırıldıklarını anlattı. Çetin polislerin bu uygulamasının halkın aydınlanması için çok büyük önem taşıdığını söyledi.

Polisin ziline bastığı Neslihan Ünal ise Adana Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü'nden kontör dolandırıcılığına karşı uyarmak için geldiğini söyleyen polise "Ben sizin polis olduğunu nerden bileyim" diye cevap vererek kapıyı açmadı. Bunun üzerine polis kimliğini çıkartıp Ünal'a verdi ancak Ünal kimliğe bakıp onun da sahte olabileceğini söyleyince polis, "Hanımefendi 155'i arayıp kapımda polis olduğunu iddia eden iki kişi var deyin ve bizim polis olduğumuz ortaya çıkar" dedikten
sonra Ünal kapıyı kapatarak polisi aramaya gitti. Ancak bu sırada polis telsizinden anons geçince kadın kapıyı açtı.

Polis Ünal'a kitapçık verdikten sonra kontör dolandırıcılarına karşı dikkatli olması konusunda uyardı. Ünal, kapıyı karşısındaki kişinin polis kıyafeti giymiş hırsız olabileceği nedeniyle açmadığını, kimliğinin de sahte olabileceğini düşündüğünü ancak kapıyı kapattıktan sonra polisleri biraz dinlediğini daha sonrada telsiz sesi gelince kapıyı açmaya karar verdiğini söyledi.

Ünal, kendisine de bir gün de çok sayıda SMS geldiğini ancak hattın numarasına görmeden SMS'lere bakmadığını, polislerinin uyarısının çok yerinde olduğunu söyledi.