Orman Ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Bitki ve gen kaçakçılığına karşı gerekli tedbirleri alıyoruz" dedi.

Orman Ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Eroğlu, bitki ve gen kaçakçılığının önlenmesi maksadıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı‘nın ilgili birimlerinin işbirliği içinde çalıştıklarını söyledi. Türkiye‘nin biyolojik çeşitlilik açısından dünyada önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Eroğlu, "Avrupa kıtasının tümünde bitki türlerinin sayısı yaklaşık 12 bin 500 kadar olmasına mukabil, bugün Türkiye‘de tespit edilmiş bitki

türü sayısı 11 bin civarındadır. Bunun yaklaşık 3 bini ülkemize özgü endemik türlerdir. Ülkemizin coğrafi konumu, iklim, jeoloji, toprak ve su kaynakları gibi farklı ekolojik değerlerinin uygun özellikler taşıması, kuşların göç yolları üzerinde bulunuşu, buzul çağlarında bir çok hayvana sığınak teşkil etmesi sebebiyle hayvan varlığı bakımından zengin bir çeşitlilik göstermektedir. Türkiye, 161 memeli, 460‘ü aşkın kuş türü, 141 kadar sürüngen, 236 tür tatlı su balığı, 480‘e varan deniz balık türüyle, tür

çeşitliliği açısından çok zengindir" dedi.

"Son zamanlarda ülkemizin sahip olduğu bu zenginliklerin bitki ve gen kaçakçıları tarafından yurt dışına kaçırılma girişimlerine şahit olmaktayız" diyen Eroğlu, "Kaçakçılıkla mücadele maksadıyla ülkemizin kendi canlı tabii kaynakları üzerindeki haklarını koruyabilmesi için yürürlüğe konmuş çeşitli düzenlemeler bulunmaktadır. Yine taraf olduğumuz Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi‘ne göre ülkeler kendi doğal kaynakları üzerindeki egemen haklarına sahiptir" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı‘nın talebi doğrultusunda, Bakanlık tarafından aday gümrük muayene memurlarına eğitim verildiğini söyleyen Eroğlu, bakanlığın hizmet içi eğitim programları çerçevesinde muhafaza memurlarının ve diğer ilgili personelin, biyolojik materyal kaçakçılığı konusunda bilgilendirildiğini belirtti.

Eroğlu, vatandaşların son yıllarda biyolojik kaynaklarla ilgili kaçakçılık olaylarına daha duyarlı olduğunu ve ihbarda bulunduğunu belirterek, "Bu ihbarlar neticesinde kaçakçılar daha hızlı bir şekilde yakalanabilmektedir. Şahıslar eğer arazide yakalanmazlarsa yurt dışına çıkışları sırasında gümrük kapılarında yakalanmakta, yanlarındaki biyolojik materyallere el konulmakta ve cezai işlem uygulanmaktadır" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA