Ergenekon'da davasında 4.yıl (2)

2 Haziran 2007 tarihinde Ümraniye'de bir evde ele geçirilen patlayıcı maddelerle ilgili olarak başlatılan soruşturmada, ilk etapta İstanbul Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından hazırlanan ve 14 Temmuz 2008 günü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine tevzi edilen iddianame, 25 Temmuz 2008 günü kabul edildi.

Ergenekon'da davasında 4.yıl (2)
-POYRAZKÖY KAZILARI-

''Ergenekon'' soruşturma kapsamında Poyrazköy'de yapılan aramaların ardından ele geçirilen mühimmata ilişkin dava ise ''Kafes eylem planı'' ve '' Amirallere suikast'' iddialarına ilişkin davalarla birleştirilerek, toplam 69 sanıkla İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesince sürdürülüyor. Emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş, Deniz Kuvvetleri Komutanlığında görevli Yarbay Ercan Kireçtepe, Binbaşı Erme Onat, Binbaşı Eren Günay, teğmenler Faruk Akın, Sinan Efe Noyan ve emekli SAT komando Ergin Geldikaya'nın tutuklu olarak yargılandığı davada, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli koramiral Ahmet Feyyaz Öğütcü, Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, Tuğamiral Mehmet Fatih Ilğar tutuksuz olarak yer alıyor. Ancak bu sanıklar, ''Balyoz Planı'' davası kapsamında tutuklu bulunuyor. Sanıkların savunmalarının tamamlanmasının ardından tanıkların dinlenilmesine geçilen davanın 15'inci duruşması ise 10 Ekim'de görülecek.

Birleşen davaların iddianamelerinde, Poyrazköy Keçilik mevkisinde 21 Nisan 2009'da başlatılan ve 28 Nisan 2009'a kadar devam eden kazılarda ele geçirilen mühimmata ilişkin olarak, Bektaş, Kireçtepe, Onat ve Günay ile yarbay Mustafa Turhan Ecevit'in ''cebir ve şiddet kullanarak, TBMM'yi ortadan kaldırmaya, kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'', ''cebir ve şiddet kullanarak, yürütme organını ortadan kaldırmaya, kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile ''Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olma'', ''patlayıcı madde bulundurma'', ''6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet etme'' suçlarından 29,5 ila 57'şer yıl arasında hapis cezalarına çarptırılması isteniyor.

Öğütcü, Sağdıç ve Ilğar'ın, ''Ergenekon silahlı terör örgütüyle doğrudan bağlantılı olarak 'Kafes Eylem Planı'nı hayata geçirmek üzere faaliyet yürüten yasa dışı örgütlenmede, 'Danışma Kurulu' adı altında emir ve komuta yetkisine haiz örgüt mensubu oldukları'' belirtilen iddianamede, sanıkların, ''Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olma'', ''patlayıcı madde bulundurma'', ''6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet'', 'kişisel kullanım amacı dışında uyuşturucu madde bulundurma'' ve ''aynı suçu işleme kararıyla birçok kişiye ait kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetme'' suçlarından 5 ila 39 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

-ÇYDD VE ÇEV ÜYELERİ HAKKINDAKİ DAVA-

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri ile üyelerinden oluşan 8 sanık hakkında 7,5 ila 30 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması istemiyle hazırlanan iddianame ise İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 10 Aralık 2010 tarihinde kabul edildi. Hakkında yakalama kararı bulunan ve Interpol aracılığıyla ''kırmızı bülten'' ile aranmasına karar verilen eski ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer'in de aralarında bulunduğu sanıkların yargılanmalarına 18 Mart'ta Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde başlandı. Sanıkların, kimlik tespitleri yapıldığı duruşmada iddianame okundu. Davanın ikinci ve üçüncü duruşmalarında da sanıkların savunmaları alındı.

Soruşturma kapsamında evinde arama yapılan ÇYDD Başkanı Türkan Saylan ise 18 Mayıs 2009'da vefat etti. ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Şile'deki ormanlık alanda yapılan kazıya ilişkin biri tutuklu 4 şüpheliyle ilgili hazırlanan iddianame de İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, tutuklu sanık Ulaş Özel ile tutuksuz sanıklar Hüseyin Yanç, Okan İşgör ve Yusuf Ethem Akbulut'un, ''Ergenekon terör örgütü üyesi olmak'' ''Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet'', ''vahim nitelikte patlayıcı madde bulundurmak'' ve ''resmi evrakta sahtecilik'' suçlarından 10,5 ila 74'er yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması talep edildi. Davanın görülmesine, önümüzdeki günlerde İstanbul 12.Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.

-ODA TV'YE OPERASYON

12 Haziran 2007 tarihinden bu yana sürdürülen ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında 14 Şubat'ta, Odatv ve yöneticilerine yönelik operasyon düzenledi. İstanbul özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün talebi üzerine, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda, internet yayını yapan Odatv'nin merkezinde ve Odatv'nin yöneticisi gazeteci Soner Yalçın, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Haber Müdürü Barış Terkoğlu ile Ayhan Bozkurt'un ev ve iş yerlerinde arama yapıldı. Aramaların ardından gözaltına alınan ve 17 Şubat'ta Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine sevk edilen Yalçın, Terkoğlu ve Pehlivan tutuklanırken, Bozkurt serbest bırakıldı. ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında, 3 Mart'ta da İstanbul'da Ahmet Şık'ın Kabataş Setüstü Hacı İzzet Paşa Sokağı'ndaki evinde ve özel bir üniversitedeki bürosunda, Nedim Şener'in Bakırköy Kartaltepe Mahallesi Akın Yolu Sokak Oğuzhan Sitesi'ndeki evinde, Sait Çakır'ın Üsküdar'daki evinde, Ankara'da da Coşkun Musluk, Mümtaz İdil, Doğan Yurdakul, İklim Bayraktar Kaleli, Müesser Yıldız, Aydın Bıyıklı ve Kaşif Kozinoğlu'na ait ev ve iş yerlerinde eş zamanlı arama başlatıldı. Yalçın Küçük'ün, Balat Kireçhane Sokak'taki evinin yanı sıra Ankara'daki ofisinde arama yapıldı.

Aramaların tamamlanmasının ardından o sırada Türkiye dışında bulunduğu belirtilen MİT görevlisi Kozinoğlu ile sağlık sorunları bulunan İdil dışındaki 9 kişi hakkında gözaltı işlemi uygulandı. Emniyetteki işlemleri tamamlandıktan sonra Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine sevk edilen gazeteciler Ahmet Şık ile Nedim Şener, özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından sorgulandı.

-ŞIK VE ŞENER TUTUKLANDI-

Savcı Öz'ün tutuklanması istemiyle İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesine sevk ettiği Şık ve Şener 6 Mart'ta tutuklanarak cezaevine konuldu. Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan, gazeteci İklim Bayraktar ile polis memuru Aydın Bıyıklı ise savcılıkca ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Operasyonda gözaltına alınan Prof. Dr. Yalçın Küçük, Doğan Yurdakul, Coşkun Musluk, Sait Çakır ve Müyesser Yıldız da sevk edildikleri Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde 7 Mart'ta tutuklandı. Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine 10 Mart'ta gelen Kaşif Kozinoğlu ise savcı Zekeriya Öz'ün, ifadesini almasının ardından sevk ettiği İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince tutuklanarak cezaevine konuldu.

-TACİZ İDDİALARI-

Bu arada, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcısı Zekeriya Öz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği talimatla, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında ortaya çıkan Odatv muhabiri İklim Bayraktar'ın taciz iddialarıyla ilgili olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in tanık, eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın mağdur sıfatıyla ifadelerinin alınmasını istedi. Bu kapsamda, Gürsel Tekin, 22 Mart'ta, Ankara Adliyesinde özel yetkili Cumhuriyet savcısı Mustafa Bilgili'ye ifade verdi. ''Devrimci Karargah Örgütü'' davasının tutuklu sanığı eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı da 14 Mart'ta, ''Ergenekon terör örgütü üyeliği'' suçundan da tutuklandı.

-AHMET ŞIK'IN KİTAP TASLAĞI-

Soruşturma kapsamında tutuklanan gazeteci Ahmet Şık'ın hazırladığı ''İmamın Ordusu'' adlı kitaba ait taslağın yayınlanmasının engellenmesi amacıyla alınan karar da uzun süre kamuoyunun gündeminde kaldı. Kitabı yayınlayacağı belirtilen İthaki Yayınevinde 2 kez arama yapıldı. Kitabın kopyasını alan polisler, dijital örneklerini de sildi. Emniyet görevlileri, 24 Mart'ta İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin kitap taslağına el konulmasına ilişkin kararı kapsamında gazeteci Ertuğrul Mavioğlu'nun çalıştığı gazetede bulunan bilgisayarından da kitabın kopyasını sildi. Karar uyarınca, Odatv'de yapılan aramada görev alan avukat Kazım Yiğit Akalın, ''İmamın Ordusu'' adlı kitap taslağını içeren harddiski savcılığa getirdi. Ahmet Şık'ın avukatlarının, Şık'tan elde edilen ''İmamın Ordusu'' adlı kitap taslağının doküman ve tüm nüshalarına el konulmasına ilişkin karara yaptıkları itiraz, 29 Mart'ta İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Ancak kitap taslağı, 31 Mart'ta bazı internet siteleri tarafından yayımlandı.

-MALATYA ZİRVE YAYINEVİ CİNAYETİ İNCELEMESİ

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Malatya Zirve Yayınevi'ndeki cinayet de incelenmeye başlandı. Bu konuya ilişkin Malatya, Siirt, Muğla ve İzmir'in aralarında olduğu 9 ilde, İnönü Üniversitesi yerleşkesi ile bazı illerin jandarma komutanlıklarında 17 Mart'ta, arama yapıldı. Aramalar sonrası, aralarında 6'sı muvazzaf asker 9 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 9 kişiden 7'si sevk edildikleri Beşiktaş Adliyesinde tutuklanarak, cezaevine gönderildi. Soruşturma kapsamında, 30 Mart'ta, Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, Prof. Dr. Abdurrahman Küçük, Prof. Dr. Salim Cöhce, Prof. Dr. Şahin Filiz, Prof. Dr. Mehmet Aydın, Doç. Dr. Kadir Albayrak'ın ev ve iş yerlerinde aramalar yapıldı. Bu arada, ''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine atanması üzerine, 5 Nisan'da soruşturmayı yürütmekle özel yetkili Cumhuriyet Savcıları Cihan Kansız ve Ufuk Ermertcan görevlendirildi.

Daha sonraki günlerde, Prof. Dr. Beyaz, Prof. Dr. Filiz, Doç. Dr. Albayrak Prof. Dr. Küçük, Prof. Dr. Cöhce ve Prof. Dr. Aydın'ın konuya ilişkin savcılıkça ifadeleri de alındı. Aynı soruşturma kapsamında gazeteci-yazar Hulki Cevizoğlu ile emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un da şüpheli sıfatıyla ifadesine başvuruldu. Soruşturma, ''yetkisizlik kararı'' verilerek, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

-YARGITAY ONURSAL CUMHURİYET BAŞSAVCISI KANADOĞLU HAKKINDAKİ SORUŞTURMA-

Soruşturma kapsamında, Ankara'daki evinde 7 Ocak 2009 tarihinde arama yapılan ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine savcılık tarafından gönderilen yazıda, hakkındaki gizli soruşturmanın halen sürdüğü bildirilen Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 8 Ocak 2010 tarihinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde ifade verdi. İstanbul Adliyesine 3 avukatıyla birlikte gelen Kanadoğlu'nun yaklaşık 2 saat süren ifadesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı tarafından alındı. İfade sırasında, ''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcılarından Ercan Şafak da hazır bulundu.

Kanadoğlu'nun ifadesinin alınmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ''yetkisizlik kararı'' alarak, soruşturma dosyasını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Soruşturmayı inceleyen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Kanadoğlu hakkındaki soruşturma ile ''Ergenekon'' soruşturması arasında bağlantı bulunduğu gerekçesiyle, ''yetkisizlik kararı'' vererek, dosyayı yeniden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

-DARBE GÜNLÜKLERİ SORUŞTURMASI-

''Darbe Günlükleri''ne ilişkin yürütülen ve 5 Aralık 2009 tarihinde Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın ifadelerinin alındığı soruşturmada, 2010'un Ekim ayında, ''Ergenekon'' soruşturmasıyla irtibatlı olmadığı gerekçesiyle ''yetkisizlik'' kararı verildi. Soruşturma dosyası, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

Emekli Orgeneral Aytaç Yalman hakkında ''örtülü ödenekten usulsüz harcama yapıldığı'' gerekçesiyle yürütülen soruşturma da ''Ergenekon'' soruşturmasından ayrılarak, ''yetkisizlik kararı'' ile Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. ''Darbe Günlükleri''ne ilişkin soruşturma dosyası üzerindeki incelemesini tamamlayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Nisan ayında, soruşturma dosyasını, ''Ergenekon'' ve ''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturmalarla ''fiili irtibat'' bulunduğu gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına geri gönderdi.

-ADİL YARGILAMAYI ETKİLEMEYE TEŞEBBÜS SORUŞTURMASI-

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında ''Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettikleri'' iddiasıyla, 1 Haziran 2010 tarihinde, İstanbul, Ankara ve Antalya'da düzenlenen operasyonla eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Cengiz, avukatlar Ali Hadi Emre, Tülay Bekar ve Kutbettin Kaya, emekli Albay Canfer Balçık ve Türkiye Atletizm Federasyonu Asbaşkanı Hüseyin Yıldırım gözaltına alındı. Gözaltına alınmasının ardından rahatsızlanan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay hastaneye kaldırıldı.

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine 5 Haziran 2010 tarihinde sevk edilen 6 kişiden Cengiz, Emre, Bekar ve Kaya'nın tutuklanmasına karar verildi. Balçık ve Hüseyin Yıldırım'ı ise adli kontrol uygulanmak suretiyle serbest bırakıldı. Tutuklanan 4 avukatın bu karara yaptıkları itirazı değerlendiren İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 11 Haziran'da, şüphelilerin tahliyesine karar verdi. Tedavi gördüğü hastaneden 14 Haziran 2010 tarihinde taburcu edilen Seyfi Oktay'ın, 17 Haziran'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin talimatıyla Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hamza Keleş ve Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili tarafından ifadesi alındı.

Soruşturma kapsamında elde edilen telefon dinleme kayıtlarından oluşan iletişim tespit tutanakları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevinden alınarak, Bolu'ya hakim olarak atanan Köksal Şengün'ün şüpheli avukatlar ve eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ile konuşmalarının yer alması nedeniyle Adalet Bakanlığına gönderildi.

Kaynak: AA