'Kriz dönemi AK Parti dönemiyle çöpe atılmıştır'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin artık 2001 Türkiye'si olmadığını ifade ederek, "Kriz dönemi bizim dönemimizle beraber çöpe atılmıştır" dedi. Çağlayan, IMF'nin "Türkiye gelecek yıl yüzde 2,5 büyüyebilecek" açıklamasını da eleştirerek, "IMF tahminlerinde neyi tutturdu ki" karşılığını verdi.

'Kriz dönemi AK Parti dönemiyle çöpe atılmıştır'
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dün CNN Türk ekranlarında, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick'in, "Avrupa'daki kriz gelişmekte olan ülkeler açısından en çok Türkiyeyi etkiler gibi görünüyor" açıklamasını ve IMF'nin hazırladığı notta "Türkiye gelecek yıl yüzde 2,5 büyüyebilecek" ifadesini değerlendirdi.

Bu açıklamalara katılmadığını belirten Çağlayan, "Ekonomik parametrelerimiz, özellikle Türkiye'nin mali disiplini AK Parti döneminde en önemsenen konuların başında geliyor. 2009 gibi çok büyük bir küresel krizden geçtik. Sayın Başbakanımız, 'Kriz Türkiye'yi teğet geçecek' denmişti. Çoğu insanlar buna inanmadılar. Ama sonra krizin Türkiye'yi teğet geçtiğini hepimiz gördük" diye konuştu.

İşsizlik rakamlarının tek hanelere düştüğüne dikkat çeken Bakan çağlayan, "Türkiye enflasyonu büyümeye rağmen, bugün ilk çeyrek büyümeden dünya şampiyonu olduk büyüme rakamlarında. Buna rağmen enflasyon rakamlarımız geçen gün açıklandı, öyle korkulan ekonomisi çok fazla ısınıyor soğutun denecek hiç bir halin olmadığı ortaya çıktı. Bunların hepsini alt alta koyduğunuz zaman rakamların içinde olan biri rakamları göremez" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE RİSK TAŞIMIYOR"


IMF'nin açıklamasına ilişkin ise "IMF tahminlerinde neyi tutturdu ki" diyen Çağlayan, "Bu son yıllarda gerek Dünya Bankası'nın, gerek IMF'nin, gerek Türkiye, gerek Avrupa, gerek Dünya ile ilgili yapmış olduğu bir çok tahmini, büyüme tahmini başta olmak üzere, sürekli revize ediliir hale geldi. Yani geçmişte de bunlar rakamları tutturamadı. Bir diğeri de IMF neye göre gelecek yıl Türkiye'de büyümenin yüzde 2,5 olacağını ifade ediyor? Şu anda hangi parametreye dayanarak bu açıklamayı yaptı? Biz daha ortavadeli programla ilgili bir açıklama yapmamışız, orta vadeli programla ilgili biz aramızdaki çalışmaları bildirip belli bir noktaya gelmemişiz ki, bunun Eylül ayı itibariyle gündeme geleceğini tekrar ifade etmek istiyorum. Bunların hiç birinin olmadığı olrtamda daha doğmamış çocuğa elbise uydurulmaya çalışılıyor. Dolayısla bunların ne amaçla söylendiğini bir kenara koyuyorum" şeklinde konuştu. Bakan Çağlayan şöyle devam etti:

"Siyasi istikrar olarak, ekonomik istikrar olarak, kamu maliyesi, bütçe disiplini konusunda bugüne kadar aldığımız tedbirler ve bu konuda sürdürdüğümüz kararlılık, özellikle ekonomi koordinasyonunda baş göstermiş olduğumuz 2009 küresel krizindeki sayın başbakanımızın nezdinde yapmış olduğumuz çalışmalar, Türkiye'yi bölgesinde Dünya'da son derece güçlü bir ülke haline getirmiştir. Türkiye bu anlamda hiç bir risk taşımamaktadır. Ama bunu söylerken şu da yanlış anlaşılmasın; dışarıdaki etkilenmeler Türkiyeyi etkilemez dersek bu da doğru olmaz. Çünkü Türkiye global bir oyuncu, bir dünya oyuncusu."

"ARTIK TÜRKİYE AK PARTİ ÖNCESİ TÜRKİYE DEĞİL"

Türkiye'nin bugün küresel krizden başarıyla geçmiş, işsizliği tek haneye düşürmüş, dünyanın büyüme şampiyonu olmuş, Avrupa'nın büyüme şampiyonu olmuş, ihracatını sürekli artıran ve dünya üzerindeki yerini sürekli sağlamlaştıran örnek bir ülke olduğuna işaret eden Çağlayan, "Türkiyenin bu konuda bir Avrupa ülkesi gibi etkilenmesi söz konusu olamaz. Bizim kamu borçlarımız gayri safi milli hasılamızın yüzde 40'ı. Artık Türkiye 2001 Türkiye'si değil, Artık Türkiye AK Parti öncesi Türkiye değil. Kriz dönemi bizim dönemimizle beraber çöpe atılmıştır" diye konuştu.