Ağlı Devlet Hastanesi Çözüm Bekliyor

Bundan 4-5 yıl önce Kastamonu’nun Ağlı ilçesine açılması için yaptırılan Devlet Hastanesini Sağlık Bakanlığı dahil kimse beğenmiyor. 1 Yıldan beri atıl durumda bulunan hastaneye alıcı çıkmazsa 5 milyon TL çöpe atılarak bina çürümeye terk edilecek.

Ağlı Devlet Hastanesi Çözüm Bekliyor
Binanın hastane olarak yapılmış olması nedeniyle bu yönde çözüm arayışı içinde olan Kastamonu Valiliği, özel hastanelerin hemşire gibi yardımcı personel bulamamasından şikayet ettiğini göz önüne alarak buranın Sağlık Meslek Lisesine çevrilmesini planlıyor.

Kastamonu’nun Ağlı ilçesinde hastane yapılması istemiyle başlayan süreç şuanda durmuş bulunuyor. Sağlık Bakanlığı, plan ve projelerini hazırlayıp 5 milyon TL gibi bir bütçeyi buraya aktararak son derece modern bir hastane inşa etti. 100 yataklı ve 10 yoğun bakımlı Ağlı Devlet Hastanesi, Kastamonu merkez ve çevre ilçelerdeki hastanelerin birçoğundan daha kapsamlı ve her şey düşünülerek yapıldı.

Şimdi ise Sağlık Bakanlığı, 5 trilyon harcayarak buraya yaptığı bu binayı hastane olarak açamayacağını belirterek 1 yıldan fazladır elden çıkarmak için çeşitli alternatifler aramaya başladı. Ağlılar, ilçelerine gelen her siyasi ve bürokratları hastaneye götürerek ‘Burayı nasıl değerlendirebiliriz” telaşı içine girdi. Son olarak geçtiğimiz günlerde Ağlı ilçesini ziyaret eden Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın’ı da gece geç saat olmasına rağmen hastaneye götürerek gezdirdi. Hastaneyi gezen Rektör Aydın, binanın son derece modern sistemlerle donatılmış olduğunu ve hastane olarak her şey düşünülmüş şekilde yapıldığını belirterek ilçelere Meslek Yüksekokulu açmayacakları için buranın başka bir amaçla değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Binaya hayran kalan Rektör Aydın, nüfusu 2 binin altında olan Ağlı ilçesi gibi bir yere böyle bir binanın yüksek miktarda para harcayarak nasıl yapıldığına da şaşırdı.

VALİLİK ÇÖZÜM ARAYIŞINDA

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş tarafından da ilçe gezileri kapsamında gezilen bu hastane için çözüm arayışı devam ediyor. Binanın hastane olarak yapılmış olması nedeniyle bu yönde çözüm arayışı içinde olan Valilik, Özel Hastanelerin hemşire gibi yardımcı personel bulamamasından şikayet ettiğini göz önüne alarak buranın Sağlık Meslek Lisesine çevrilmesini planlıyor. Özel Hastanelerin de destekleriyle buraya açılacak Sağlık Meslek Lisesinin başta Özel Hastaneler olmak üzere Devlet Hastanelerinin de yardımcı personel ihtiyacını gidermiş olacak. Ayrıca Valilik, çeşitli kurumlarla da görüşerek buranın kendilerine tahsis edilebileceğini belirterek ihtiyacı bulunan kuruma devredeceklerini iletti.

ÜNİVERSİTE, FAKÜLTE OLARAK DÜŞÜNÜYOR

Binayı beğenen Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, ileriki dönemlerde Tıp Fakültesinin Üniversite bünyesine geçmesiyle buraya bu dalda bir bölümün açılabileceği müjdesini verdi. İlçe olması nedeniyle öğrencilerin burayı tercih etmesine imkan verilmediği için ileriki yıllarda sağlık üzerine fakülte veya bölüm açarak binanın değerlendirilebileceği belirtiliyor. Meslek Yüksekokulu olarak açılmasının mümkün olamayacağını belirten Rektör Aydın, ancak ileriki yıllarda sağlık yönünde burasının değerlendirilebileceğini söyledi.

DEVRİ KONUSUNDA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NDE YAZI BEKLİYOR

Sağlık Bakanlığı, buranın hastane olarak açmayacaklarını belirtmesi üzerine Ağlılar, Ankara’ya giderek başka kurumlara tahsis edilmesini istedi. Ağlı Meslek Yüksekokulu Yapma ve Yaşatma Derneği, bazı ilçelere Meslek Yüksekokul açılmasını göz önüne alarak bu yönde girişimlerde bulundu ve bunanın Kastamonu Üniversitene tahsis edilmesini talep etti. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı, binanın atıf durumda olmaması için İl Sağlık Müdürlüğüne yazı göndererek talep edilmesi durumunda Üniversiteyi verilmesini söyledi. İl Sağlık Müdürlüğünde uzun zamandır bekleyen yazı için şuana kadar Üniversite veya başka bir kurumdan bina istemiyle ilgili talep gelmedi.

HASTANEYİ ALANA SERVİS VEYA LOJMAN AĞLI HALKINDAN

Ağlı AK Parti İlçe Başkanı Muharrem Topçu, hastaneyi alan kuruma çalışmalarını kolaylaştırmak için servis veya lojman tahsisinde ellerinden gelen yardımı göstereceklerini söyledi. Başkan Topçu, AK Parti Ağlı İlçe Başkanlığı olarak Sağlık Bakanlığından Ağlı Devlet Hastanesinin başka kurumlara devredilebilmesi için gerekli olan yazıyı çıkartarak İl Sağlık Müdürlüğüne ulaşmasını sağladıklarını ifade ederek, öncelikli hedeflerinin ise Kastamonu Üniversitesine verilmesi olduğunu belirtti. Topçu, Ağlı ilçesinin Kastamonu’ya 50 kilometre olduğundan bahsederek yolların kullanışlı olmasından dolayı yarım saatlik bir yolun söz konusu olduğunu söyledi. Bu yüzden Üniversiteden buraya bir Meslek Yüksekokulu açılmaması halinde bölüm veya fakülte istediklerini belirten Topçu, merkeze olan yakınlık nedeniyle hocaların ilçeye gelip ders verebileceklerini ifade etti. Topçu açıklamalarında şunları kaydetti:

“3-4 yıl önce başlayan hastane inşaatı 1 yıl önce bitirildi. Hastane olarak açılma planları tamamen bitmiş durumda görünüyor. Üniversitemizin kurulan yüksekokulla ilgili bir dernek kurduk. Hastane ile ilgili sağlık bakanlığından başka kurumlara teslim edilebilmesi için gerekli evrakları tamamlayarak yazının İl Sağlık Müdürlüğüne ulaşmasını sağladık. Üniversite talep ettiği taktirde hemen anında üniversiteye bu binayı tahsis edebiliyoruz. Servis ve lojman konusunda gerekli bütün yardımları vermeye hazırız. Üniversiteyle ilgili herhangi bir bölümün veya yatırımın buraya gelmesini istiyoruz. 100 yataklı, 10 yoğun bakımlı, son derece modern sistemlerle donatılmış hastane 7-8 tane ilçenin merkezi konumunda bulunuyor. Ağlı ilçesi merkeze yarım saat kadar mesafesi var. Üniversite buraya yatırım yaptığı taktirde bir hocamız gelip ders verip gidecek durumda. 1 yıldan fazladır atıf durumda olan binanın değerlendirilip ilçemize kazandırılması istiyoruz.”

Kaynak: İHA