Tarihe Tanıklık Eden Anıt Ağaçlar Tedavi Edildi

Denizli Belediyesi, aralarında 800 yaşından daha büyük anıt ağaçların da bulunduğu 10 anıt çınar ağacını tedavi etti.

Tarihe Tanıklık Eden Anıt Ağaçlar Tedavi Edildi
Denizli Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü, kentin simgesi haline gelen tarih kadar eski anıt ağaçları mantar ve hastalıklardan korumak için başlattığı tedavi çalışmalarını sürdürüyor. Müdürlük bugüne kadar Servergazi Türbesi, İncilipınar Parkı ve tarihi Kaleiçi Çarşısı içindeki 10 anıt çınar ağacını tedavi etti. Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, Park Bahçeler Müdürü Lale Gönüllü, Servergazi Türbesi çevresindeki çürümeye yüz tutan, hastalık, doğal koşullar ve

tahribatlar nedeniyle kurumaya başladığı sırada tedaviyle yeniden hayat bulan anıt çınar ağaçlarını inceledi. İlk çalışmanın başladığı 811 yaşındaki yıldırım düşmesi sonucu kurumaya başlayan anıt çınar ağacındaki hastalıklı bölgeler kazınıp, bakteri, virüs ve mantara karşı ilaçlandıktan sonra krom-nikel karışımı malzemeyle kapatıldı.

Denizli Belediye Başkanı Zolan, "Denizli‘yi Türklere yurt eden Servergazi büyüğümüzün bulunduğu bölgedeyiz. Burada 811 yılını geçirmiş birçok anıt ağaç. Bu ağaçlar zaman içinde mantar ve çeşitli hastalılar nedeniyle kurumaya başlamıştı. Bunun önlenmesi için arkadaşlarımızla çalışma başlatmıştık. Çürüyen kısımlar tedavi edilerek ağaçların ayakta kalmasını sağladık. Tedavi sonrası ortaya çıkan güzelliği de birlikte görüyoruz. Çalışma tamamlanınca ise bu bölge Servergazi Türbesi‘ne yakışır hale gelecektir"

dedi.

Kaynak: İHA