Kıbrıs Rum Ekonomisi Olağanüstü Hal Durumunda

Kıbrıs Rum Merkez Bankası Başkanı Athanasios Orfanidis, 11 Temmuz‘da meydana gelen patlama nedeniyle Rum ekonomisinin durumunun 1974‘teki ile aynı seviyeye geldiğini belirterek, acil tedbir alınmasını istedi.

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ise, bu değerlendirmeye tepki gösterdi.

Rum basınında yer alan haberlere göre Orfanidis, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ve siyasi parti başkanlarına gönderdiği mektupta, 8 Temmuz‘da yapılan ekonomi toplantısında kararlaştırılan tedbirler doğru olmasına karşın 11 Temmuz‘daki patlamanın ardından yetersiz kaldığına dikkat çekerek, daha etkin tedbir istedi.

Gazeteye göre, 11 Temmuz‘dan sonra, aynı 1974‘teki gibi Rum ekonomisinin olağanüstü hal durumuna geldiğini belirten Orfanidis, AB‘ın ve Uluslararası Para Fonu‘nun "destek mekanizmasına" girme tehlikesinin bulunduğu uyarısında bulundu.

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas‘ın, bu değerlendirmeye tepki gösterdiğini ve pazartesi günü Başkanlık Köşkü‘nde siyasi parti başkanlarıyla yaptığı ekonomi toplantısına Merkez Bankası Başkanı‘nı davet etmediğine de dikkat çeken Rum basını, patlamanın maliyetiyle ilgili yeni rakamlara da yer verdi.

Buna göre, Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) deniz üssünde meydana gelen patlama ve Vasiliko elektrik santralinin tahrip olmasının Rum ekonomisine zararı yaklaşık 3 milyar Euro. Bunun 600 bin Euro‘sunun sigorta şirketi tarafından Rum Elektrik İdaresi (AİK)‘e ödenebileceği kaydedildi.

Kaynak: İHA