İki bakan Gedikli'yi harcadı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli'nin, “Avrupa ve ABD'deki krizin nereye varacağı belli değil. Vatandaş aman harcamasın” çıkışına, yanıt yine Hükümet'in iki bakanından geldi. Zafer Çağlayan, “Vatandaşa harcamayın yönünde bir telkinimiz yok” derken, Nihat Ergün, “Çağrı hesapsızlıkla kitapsızlıkla ilgili. Günlük harcamalarla ilgili d

İki bakan Gedikli'yi harcadı
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli’nin, vatandaşlara yönelik, “Kriz geliyor, harcamayın” açıklamasına, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’dan ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’den “düzeltme” geldi.

Gedikli’nin olası bir krizle ilgili açıklamaları, kamuoyunda tedirginlik, ekonomi çevrelerinde tartışma yaratmıştı. Ekonomi yönetiminin EKK üyesi bakanlarda olduğunu hatırlatan Çağlayan, “‘Harcamayın’ yönünde bir telkinimiz yok” dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle dün sohbet toplantısı yapan Çağlayan, Bülent Gedikli’nin sözlerini değerlendirirken, ekonomi yönetiminin EKK üyesi bakanlarda olduğuna dikkat çekti ve “Yürütme görevi hükümettedir. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda 7 bakan var” dedi. Çağlayan, şöyle devam etti:

Kriz kelimesini çöpe attık. Ne ekonomide, ne de siyasette artık kriz yok. Türkiye’nin çok sağlam temelleri var. Bizim ekonomi yönetimi olarak vatandaşımıza ‘harcamayın’ yönünde bir telkinimiz yok. Ekonomi yönetimi olarak soğukkanlıyız, vatandaşımıza ‘harcamayın’ uyarısı yapmıyoruz. Gelişmeleri izliyoruz, cari açık konusunda da hiçbirşey yokmuş gibi davranmıyoruz.”

Avrupa ve ABD’deki gelişmelere dikkat çeken Çağlayan, Türkiye’nin ihracatının yüzde 60’ını Avrupa’ya, ithalatının da yüzde 43’ünü Avrupa’dan yaptığını belirtti. Bu bölgede yaşanabilecek olası bir krizin Türkiye’ye nakit girişini etkileyebileceğini söyleyen Çağlayan, “Dikkat edin, ‘etkiler’ demiyorum, ‘etkileyebilir’ diyorum” vurgusu yaptı. Avrupa’nın durumunu önceden gördüklerini anlatan Çağlayan, buna karşı önlemlerini çok önceden aldıklarını söyledi.

Ergün: Normal gelire göre harcama yapın

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Avrupa ve ABD’deki ekonomik krizin Türkiye’ye olası yansımalarını değerlendirirken, “Türkiye’nin kendisinden kaynaklanan bir sorunla karşılaşmayacağını rahatça söyleyebiliriz ama dünyadaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz” dedi.

Ergün, Avrupa ve ABD’deki krizin Türkiye’yi nasıl etkileyeceği yönündeki soruya karşılık, Türkiye’nin kendisinden kaynaklanan bir risk olmadığını, Türkiye’nin makro ekonomik dengelerini kurmuş, bütçe disiplinine riayet eden ve dünyayı yakından takip eden bir ülke olduğunu söyledi. 2008 krizi sırasında gösterdiği performans nedeniyle Türkiye’nin dünyada birçok ülkenin gıptayla baktığı bir ülke olduğunu ifade eden Ergün, “Krize en son giren, en hızlı şekilde çıkan ve sağlam bünyeyle yoluna devam eden bir Türkiye var. Türkiye’nin kendisinden kaynaklanan bir sorunla karşılaşmayacağını rahatça söyleyebiliriz ama dünyadaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz” diye konuştu.

Ergün, “Hükümet kanadından yapılan tasarruf çağrılarının iç ticarete yansımaları nasıl olur” şeklindeki sorusunu yanıtlarken de çağrıların “hesapsızlık kitapsızlıkla” ilgili olduğunu, insanların normal gelirlerine göre yapmaları gereken harcamaların kısılmasıyla ilgisi bulunmadığını söyledi. Ergün, çağrıların “Hiç kimse hesapsız kitapsız davranmasın, dünyadaki gelişmeleri takip etsin, harcamalarını dikkatli yapsın, yarın kendisini büyük bir borç sorunuyla karşı karşıya bırakacak bir noktada olmasın” anlamına geldiğini vurguladı.