Arçelik A.Ş., Güney Afrika‘ya Uzandı

Arçelik A.Ş., Güney Afrika merkezli Defy Appliances Limited‘ı satın almak üzere anlaşma imzaladı.

Arçelik A.Ş., Güney Afrika‘nın lider beyaz eşya üreticisi, Defy Appliances (Proprietary) Limited ("Defy") şirketini Franke Holding AG‘den satın almak üzere anlaşma imzaladı. Hisse devri ile ilgili işlemler, Eylül 2011‘de sonuçlanması beklenen, gerekli yasal prosedürlerin ve diğer ön şartların yerine getirilmesini takiben tamamlanacak.

Güney Afrika‘nın lider beyaz eşya üreticisi Defy, yaklaşık bir asırdır beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteriyor. 1932 yılında Güney Afrika‘daki ilk elektrikli ocak üretimini gerçekleştiren şirket, mutfak ve banyo aletleri alanındaki ürünlerini tüketicilere sunuyor. Merkezi Jacobs, Durban‘da olan şirketin; Jacobs‘da solo ocak, ankastre fırın ve ocak ve kurutucu, Ezakheni‘de (Ladysmith) derin dondurucu ve buzdolabı, East London‘da ise buzdolabı olmak üzere, toplam 3 üretim tesisi bulunmaktadır.

Kaliteli ve yenilikçi ürün algısıyla, Güney Afrika‘daki ve Güney Afrika Cumhuriyeti Gümrük Birliği ülkelerindeki (Botsvana, Lesotho, Namibya, Svaziland ve Güney Afrika Cumhuriyeti) en güçlü ev aletleri markası imajına sahip olan Defy; ayrıca davlumbaz, fırın, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, mikrodalga fırın ve gaz ocağı ürünlerinin pazarlamasını da yapmaktadır.

Güney Afrika‘daki ev aletleri pazarının lideri konumunda bulunan Defy, 2010‘da yaklaşık 2.5 milyar Güney Afrika Randı (345 milyon $) ciro elde etti. 2600‘ün üzerinde çalışanı olan şirket, aralarında Afrika ve Hint Okyanusu Adaları‘nın da olduğu çeşitli pazarlara ihracat yapıyor.

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, konuyla ilgili açıklamasında, "Zengin marka portföyü, yüksek kaliteli ürünleri ve ileri teknolojisiyle beyaz eşya sektörünün önde gelen global oyuncularından biri olan Arçelik A.Ş., hem markalaşma hem de üretim yönünden uluslararası varlığını yaygınlaştırmayı hedeflemektedir. Güney Afrika‘nın lider yerel markası Defy‘ı, bölgede global üretim, satış ve teknoloji birikimini destekleyecek bir güç olarak görmekteyiz.

Böylece Arçelik A.Ş., Güney Afrika‘da ve Sahra Altı Afrika Ülkeleri‘nde, Defy‘ın sunacağı genişleme platformu ile büyüme fırsatı elde edecek. Arçelik A.Ş. çatısı altındaki Defy, Afrika ülkelerinde daha güçlü büyürken, Arçelik hissedarları için de değer yaratacak" dedi.

Çakıroğlu şöyle devam etti: "Şirketimiz çok farklı pazarlarda faaliyet göstermektedir. Arçelik‘in gücünün arkasında teknolojimiz ve tüketici ihtiyaç ve beklentilerini iyi analiz edebilme yeteneğimiz yatmaktadır. Global birikimimizi Defy‘ın güçlü yönetimi ile birleştirerek, Defy‘ın konumunu daha da güçlendireceğiz."

Güney Afrika‘ya yatırımın, Koç Topluluğu‘nun lider şirketi Arçelik A.Ş.‘nin küresel konumunu daha da güçlendireceğini belirten Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, şunları ifade etti: "Bu yatırım, Koç Topluluğu‘nun ve Arçelik Şirketi‘nin global pazarlardaki büyüme planları paralelinde Afrika kıtasında gerçekleşen önemli bir adımdır. Defy, beyaz eşya sektöründe Güney Afrika‘nın lider şirketi ve markasıdır. Defy‘ın Arçelik bünyesine katılmasıyla birlikte Arçelik, hızlı gelişme potansiyeli

sunan Afrika kıtasında, güçlü ve stratejik bir konuma sahip olacaktır. Koç Holding, Arçelik‘in global büyüme planları çerçevesinde değerlendirebileceği satın alma fırsatlarını, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da desteklemeye devam edecektir."

Kaynak: İHA