Sivas Olayları‘nın 18. Yıldönümü

Sivas‘ta 2 Temmuz 1993‘te çıkan olaylarda yanarak ölen 37 kişiyi anma törenleri gergin sona erdi.

Yurdun çeşitli yerlerinden Sivas‘a gelen Alevi dernekleri ve sivil toplum kuruluşları üyeleri, Ethem Bey Parkı‘nda toplandı. Burada toplanan gruplar, Mevlana Caddesi üzerinden İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi olan eski Madımak Oteli binasının bulunduğu alana yürüdü. Polisin kurduğu arama noktalarında törene katılanlar arandı. İstanbul‘dan gelen yaklaşık 20 otobüsün polis noktalarında bekletildiğini öne süren bir grup, yaklaşık 1 saat oturma eylemi yaparak kortejin hareket etmesini engelledi.

Binlerce kişi Mevlana Caddesi‘nden eski otel binasına doğru yürürken, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Emin Mergen kalabalığa seslenerek, yürüyüşün devam etmesi halinde suç oluşturacağını söyledi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şube Başkanı Hidayet Yıldırım ise, yasaklara bir anlam getiremediklerini belirterek, kendilerine gösterilen alanın miting alanı olduğunu, ancak kendilerinin miting değil anma programı düzenlediklerini kaydetti. Uyarıları dikkate almayan kalabalık, valilik binası önünden yürüyerek

otel binasının bulunduğu alana doğru yürüyüşe geçti. Madımak Oteli yakınlarına kadar gelen göstericiler, burada hayatını kaybedenlerin isimlerini teker teker okudu.

Olaylarda yaşamını yitirenlerin yakınları bina önüne alınırken, polis barikatını aşmak isteyen grup ile polis arasında gerginlik yaşandı. Polis biber gazı ile müdahale ederken, grup da polise taş, sopa gibi maddeler attı. Yapılan ‘Provakasyonlara kapılmayın‘, ‘Buraya geliş amacımız belli‘ şeklindeki anonslarla sakinleşen grup, daha sonra tekrar barikat önünde toplandı. Çıkan olaylarda çok sayıda kişinin gazdan etkilendiği görüldü.

Sivas Olayları‘nın 18. yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma törenlerine, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sebahat Akkiraz, Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, hayatlarını kaybedenlerin yakınları, Alevi dernekleri ile sivil toplum kuruluşları üyeleri katıldı. Ayrıca, olayların 18. yıldönümünde Sivas Valisi Ali Kolat, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp de sabah saatlerinde eski otel binası Bilim ve Kültür Merkezi‘ne gelerek olaylarda ölenlerin isminin yazılı

bulunduğu alana karanfil bıraktı.

Kaynak: İHA