33 sivil toplum kuruluşu, Madımak'ta ölenleri anacak

Alevi kuruluşlar, bazı siyasi partiler ve sendikaların yer aldığı Sivas Demokrasi Platformu tarafından yapılan açıklamada, kamulaştırılarak Bilim ve Kültür Merkezi haline dönüştürülen eski Madımak Oteli'nin utanç müzesi yapılması talebi tekrarlandı.

2 Temmuz 1993 yılında Sivas'ta gerçekleştirilen Pir Sultan Abdal etkinlikleri sırasında çıkan olaylarda Madımak Oteli yanmış ve toplam 37 kişi hayatını kaybetmişti. Gözler, bu olayın 18. yıldönümü öncesi yarın kentte yapılacak anma etkinliklerine çevrildi. Alevi kurumlar, bazı siyasi partiler ve sendikaların aralarında bulunduğu Sivas Demokrasi Platformu'nun yanı sıra Sivas Valiliği ve 33 sivil toplum kuruluşu da ayrı bir anma etkinliği yapma kararı aldı. Sivil toplum kuruluşları, etkinlikle ilgili bugün Sivas Dört Eylül Kültür ve Dayanışma Derneği'nde (DEKDER) bir basın açıklaması yaptı.

STK'lar adına açıklamayı yapan DEKDER Başkanı Elvan Cantemur, bir provokasyon ürünü olan Madımak Olaylarıyla Sivas halkının mağdur edildiğini söyledi. Otel yangını ve sonrasında kaybedilen canlar için çok üzüntülü olduklarını ifade eden Cantemur, "Dışarıdan yapılan organizasyonla çıkarılan bir olaydan dolayı kent olarak suçlu muamelesi görmekten çok rahatsızız." dedi. Olayın gerçek sorumlularının yeni yeni gün yüzüne çıkarılmaya başlandığını belirten Cantemur, görüntülerden tespit edilen 4 PKK'lının haberlerini anımsattı.

"Biz sivil toplum kuruluşları olarak bu olayı provoke edelerin 4 PKK'lıdan ibaret olmadığını düşünüyoruz" diyen Cantemur, gerçek suçluların tespit edilerek Sivas'ın aklanacağına inandıklarını söyledi. Cantemur, "33 sivil toplum kuruluşu temsilcileri olarak yarın, kabul etmediğimiz ve halen acısını yaşadığımız elim olayda ölenlerin anısına eski otel şu anki bilim ve kültür merkezi önüne giderek çiçek bırakacağız." dedi.

ANI KÖŞESİNDEKİ İSİM TARTIŞMASI

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan DEKDER Başkanı Elvan Cantemur, olayla hiç ilgisi olmadığı halde yeğeni Ahmet Alan'ı bu olayda kaybettiklerini anımsattı. Yeğeni Alan'ın Madımak Oteli'nin yüzlerce metre ilerisinde, başka bir mahalle ve sokakta işyerini kapatırken 2 kurşunla vurularak öldürüldüğünü belirten Cantemur, "Biz canımızı kaybetmişiz ve bir de suçlanıyoruz" dedi.

Cantemur, Bilim ve Kültür Merkezi içinde oluşturulan anı köşesine Ahmet Alan ve otel dışında ölen Hakan Türkgil'in isimlerinin konulmasına eleştiri getirenlere de cevap verdi. O olayda ölenleri kategorize etmenin hata olacağını vurgulayan Cantemur, "Benim yeğenim saldırgan değildir. Ona 'saldırgan' denmesini kesinlikle kabul etmiyoruz. Bizler özür bekliyoruz." şeklinde konuştu.