'İsrail özür dilemeyi düşünüyor'

Haaretz gazetesi, İsrailli savunma yetkililerine dayanarak verdiği haberde, "İsrail'in Mavi Marmara gemisi baskını nedeniyle Türkiye'den özür dilemeyi düşündüğünü" yazdı.

Haberde, konu hakkında görüşmelerin son bir kaç haftadır savunma yetkilileri ile İsrail Adalet Bakanlığı arasında sürdüğü belirtildi.

"Dikkatlice dile getirilmiş bir özrün, Türk örgütler tarafından İsrail savunma kuvvetleri subaylarına açılacak muhtemel davaları durdurup, meseleyi sonlandıracağının" öngörüldüğü kaydedildi.

Üst düzey savunma yetkilileri, bölgedeki itibarı, ekonomik ve savunma ilişkileri nedeniyle Türkiye ile ilişkilerini düzeltmede İsrail'in büyük çıkarı olduğunu belirtiyor.

Türkiye ve İsrail, New York'taki görüşme sonrası bir uzlaşıya varamamıştı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun, Mavi Marmara raporunun açıklanması tarihini, tarafların görüşmesine şans tanınması amacıyla ertelemişti.

Özür konusunda İsrail hükümetinde bir çatlak olduğu biliniyor.

Özellikle, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın Türkiye'den özür dilenmesinden yana olduğu, ancak İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman'ın buna karşı çıktığı belirtiliyor.