Erbakan'sız Saadet kongresi

Necmettin Erbakan'ın vefatı sonrası Saadet Parti-si'nin dün yapılan ilk kongresinde boykot vardı.

Genel Başkan Mustafa Kamalak ile ters düşen Erbakan’ın oğlu Fatih ve kızı Elif kongreye katılmadı. Boykota rağmen Erbakan kardeşleri listeye alan Kamalak yeniden genel başkan seçildi.

ERBAKAN ailesi, Saadet Partisi’nin yüzde 1,25 oy oranıyla çıktığı seçim sonrasında Genel Başkan Mustafa Kamalak ile ters düştü. Necmettin Erbakan’ın vefatından sonra SP’nin dün yapılan ilk kongresine, oğlu Fatih Erbakan ile kızı Elif Erbakan Altınöz katılmadı. 610 delegeden 597’sinin oyunu alan Kamalak yeniden başkanlığa seçildi.

Necmettin Erbakan’ın sağlığında eski SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile yaşadığı ayrışma sürecine benzer bir sıkıntı Erbakan kardeşler ile Kamalak arasında ortaya çıktı. Seçim sürecinde listelerde ve kampanyada etkili olamadıklarını savunan Erbakan kardeşler, dün yapılan 4. olağan kongredeki Genel İdare Kurulu listesinde de anlaşmazlığa düşünce kongreye gelmediler.

Harem-selamlık

Arena salonunda gerçekleştirilen kongreye ise Erbakan sloganları damgasını vurdu. Salon Erbakan’ın posterleri ve mesajlarıyla donatılırken, partililer de “Mücahit Erbakan, Kamalak Başbakan. Hoca’ya sadakat şerefimizdir. Allah nurunu tamamlayacak. Avrupa değil, İslam birliği” sloganları attılar. Kalpaklarıyla kongreye gelen bir grup dikkatleri çekerken, Kamalak’ın konuşmasından sonra partililer, Erbakan’ın sesinden Milli Görüş yemini ettiler. Salonun çevresinde, kadın ve erkek girişinin ayrı olduğu kapılara yönlendirmeler yapıldı. Bazı partililer, Kamalak’ın elini öperken, oturma düzeni de yine harem-selamlık oldu.

Konuşmasının büyük bölümünü terör olaylarına ayıran Kamalak şunları söyledi: “Resmi kayıtlara göre Kurtuluş Savaşı’nda verdiğimiz toplam şehit sayımız 10 bin 785’tir. 1984’ten 2009’a kadar kaybettiğimiz insan sayısı ise 50 binden fazladır. Ne acı, ölen de öldüren de, şehitler de katil de bu ülkenin evlatları. Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşları.

Özür dileyin

Zamanında Erbakan Hocamız terörü önleyecek projeler yaptığında onun yolunu kestiniz. Şimdi hiç değilse Erbakan hocamızın mezarına kapanın, ondan özür dileyin. ‘Yanlış yaptık, sizi dinlemedik’ deyin. Terörü bitirmek için bu milletin ortak değerlerini ortaya çıkarmalısınız. Herkes duysun, bilsin ki bu milletin ortak değeri İslam’dır. Bugünkü milli eğitim sistemi ancak Milli Piyango kadar millidir. Teröre bulaşanlar 6-7 yaşlarındayken zorunlu eğitimle ailelerinden alınıp ilkokula kaydedilmedi mi? Devletin maaşlı öğretmenleri tarafından resmi kitaplar okutulmak suretiyle eğitilmedi mi? Gelinen noktada şüphesiz ki Milli Eğitim’in büyük vebali vardır.”

Kardeşler listede

Kamalak, boykot tavırlarına karşın Erbakan kardeşlere listesinde yer verdi. 75 üyeli Genel İdare Kurulu listesi okunurken Fatih ve Elif Erbakan’ın isimleri salondan büyük alkış aldı. Milli Görüş’ün ak saçlı kadrosu Oğuzhan Asiltürk, Şevket Kazan, Yasin Hatipoğlu, Temel Karamollaoğlu gibi duayen isimler yönetimde yine ağırlığı oluşturdu.

Yeniden Kamalak


610 delegenin oy kullandığı kongrede tek aday olan Kamalak, 597 oy alarak yeniden SP Genel Başkanı oldu. Kongrede, Genel İdare Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri de seçildi. GİK üyeleri arasında Erbakan’ın çocukları Elif ve Fatih Erbakan da yer aldı.