Gaziantepli Halıcılar Hedef Yükseltti

Türk halı sektörünün merkezi konumunda olan Gaziantep, yıllık 300 milyon metrekare üretim kapasitesiyle 15 bin kişiye istihdam sağlarken, Gaziantepli halıcılar 2023 yılında 5 milyar dolarlık ihracat, 1500 halı tezgahı ve 30 binin üzerinde çalışan hedefliyor.

Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahaddin Kaplan, yaptığı açıklamada, 2011 yılının ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31 artışla 496 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bu ihracatı Ortadoğu‘daki gelişmelere rağmen yaptık. 2011 yılı sonunda 1 milyar 200 milyon dolarlık ihracat hedefi koymuştuk. İnşallah bu hedefte sapma olmadan daha fazlasını yapacağız" dedi.

Sektörün hızla büyümeye devam ettiğini, yeni yatırımlar ve değişik makinelerin alındığını kaydeden Kaplan, "Türkiye İhracatçılar Meclisi ile birlikte 2023 halı ihracatının çalışmasını yapıyoruz. Orada 3,5 milyar dolarlık hedef belirlendi ama biz inşallah 5 milyar dolar hedefliyoruz. 2023‘te bin 500 halı tezgahı, 30 binin üzerinde çalışan hedefliyoruz" diye konuştu.

Kaplan, parça halı üretiminde dünyanın en önde gelen ülkesinin Türkiye olduğuna dikkat çekerek, "Parça halının dünyada yüzde 30‘unu Gaziantep‘te üretiyoruz. Halı üretiminin yüzde 70‘i ise duvardan duvara halılar oluşturuyor. Dolayısıyla bu sektöre yatırım yapmamız gerekiyor. Gaziantep‘te duvardan duvara halı sektörüne giriyoruz. . Makinelerimiz yüklendi, geliyor" şeklinde konuştu.

Halıcılar olarak ülke kalkınmasına katkıda bulunurken, özellikle ihracat yollarında bazı sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Kaplan, sıkıntılarını şöyle dile getirdi:

"Özellikle Ortadoğu‘da yaşanan gelişmeler bizim için sıkıntı oluşturuyor. Suriye‘den transit geçişlerde büyük sıkıntı çekiyoruz. Suriye‘ye ihracatımız yok ama Ortadoğu pazarına bu ülkeden transit geçiş yapıyoruz. Ayrıca bazı ülkeler nakliyede yüksek ayak bastı parası alıyor. Türk Cumhuriyetlerine gidişte İran yüksek oranda ayak bastı parası alıyor. Bu da maliyetleri yükseltiyor. İhracatçılar olarak devletimizden teşvik veya başka bir şey istemiyoruz. Devletimizden; önümüze düşüp, bize dozer olmasını greyder olmasını ve yolumuzu açmasını istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz."

Kaplan, 110 ülkeye ihracat yaptıklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA