Ruslar Gelibolu‘da Dedelerini Andı

Çanakkale‘nin Gelibolu ilçesinde Rus anıtı başında düzenlenen törende Ruslar, yıllar önce hayatlarını kaybeden dedelerini dua ederek andı .

1917 - 1918 yıllarında Rusya‘daki devrimden kaçarak Gelibolu‘ya yerleştirilen ve zamanla burada hayatını kaybeden 25 bin Beyaz Rus‘un anısına 2008 yılında yapılan anıttaki tören saygı duruşunda bulunulması ve anıta çelenklerin sunulması ile başladı. Törende bir konuşma yapan Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, yıllar önce Gelibolu‘dan göç eden konuklarının torunlarını ilçelerinde görmekten mutluluk duyduklarını belirterek, "Bizler tarihten günümüze gelen dostluğu pekiştirmeye ve geliştirmeye

çalışıyoruz. Amacımız bizlerden sonra gelecek nesile sağlam temeller üzerinde kurulmuş dostluk bırakmaktır.Tek istediğimiz sadece bölgemizde değil, tüm dünyada kalıcı barışın sağlanması ve tüm dünya halklarının kardeşce bir arada yaşama isteğidir. Bu isteğimize de bölgemizde yaşayan komşu halklardan tarihten gelen olaylar nedeniyle başlamış olduk" dedi.

Başkan Özacar‘ın konuşmasının ardından, Rus Milli Şeref Vakfı Başkan Vekili Mikhail Yakushev bir konuşma yaptı. Yakushev, 2 ülke arasında gittikçe gelişen ilişkilerin güçlenerek devam etmesinin kendilerini memnun ettiğini belirterek, "İki halkın yüzyılın bu zor koşullarında birbirine destek olması çok güzel bir şey. İki ülke halkının birlikte paylaşmış olduğu ortak kültürel yaşamı nedeniyle kurduğu sıcak iletişim devam edecektir" dedi.

Konuşmaların ardından, anma törenine katılan Batı Avrupa ve Geneva Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu His Eminence Mihail, dua edip kutsama törenini gerçekleştirdi. Törene Gelibolu Torunları Dernek Başkanı Aleksei Erigorieff, Rusya Bilim ve Kültürü Uluslararası İşbirliği Federal Ajansı Türkiye Temsilcisi Valeriy Yemelin, Ulusal Onur Merkezi Başkanı Yakuşev Mihail, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın İbrahimov katıldı.

ÇOMÜ Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın İbrahimov da yaptığı açıklamada 1917 - 1918 yıllarında Rusya‘daki devrimden kaçarak Gelibolu‘ya yerleştirilen ve zamanla burada hayatını kaybeden 25 bin Beyaz Rus ile ilgili açıklamalarda bulurdu.

Kaynak: İHA