Kelkit’Te “Organik Süt Ve Organik Gıdaların Beslenme Ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Rolü” Kon

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde “2. Kelkit Organik Tarım ve Hayvancılık Festivali” kapsamında panel düzenlendi.

Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulunda gerçekleştirilen panele Vali Enver Salihoğlu, Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin Aydın, Köse Kaymakamı Ali Gökay, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, kamu kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Gümüşhane Üniversitesi, Aydın Doğan Vakfı ve Doğan Organik Ürünler ortaklığında düzenlenen panelde Yüksek Okul Müdürü Doç.Dr. Vecihi Aksakal’ın açılış konuşmasının ardından söz alan Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, bu yıl festival olarak düzenledikleri şenlikte müzik ve yarışma bölümlerini iptal ettiklerini söyledi. Kelkit, Köse ve Şiran ilçeleri olarak hedeflerinin Kelkit Organik Tarım Havzası olarak ilan edilmesi olduğunu dile getiren Duran, “Eğer bu amacımıza ulaşırsak belki ekim miktarımız artmayacak ama ürün miktarımızın artışıyla ilçemize önemli gelir sağlayacaktır” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın ise organik tarım konusunda Kelkit’te hayvancılık konusuna ağırlık verdiklerini belirterek bundan sonra ki çalışmaları daha çok arttıracaklarını söyledi.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın ise konuşmasında üniversiteye sağladığı katkıdan dolayı Aydın Doğan ve Aydın Doğan Vakfına teşekkür etti. Organik tarım havzası ve organize tarım bölgeleri çalışmalarını Eylül ayından sonra sıkı bir şekilde takip edeceklerini dile getiren Aydın, “En kısa zamanda bölgemizin organik tarım havzası ilan edilmesini arzu ediyoruz. Tarımın gelişmesi açısından hükümet olarak elimizden geleni yapıyoruz. Bölgemizde sulanabilir tüm arazilerin çalışmalarını başlattık. Yaklaşık 35-40 bin hektar arasında sulanabilir arazimiz olacak yaptığımız baraj ve göletler bittiğinde. Hayvancılığa milyonlarca TL teşvik veriyoruz. Her şeyi veriyoruz ama yaylaya çıkartamıyoruz vatandaşları. Çünkü yaylalarda elektriğimiz yok. Şuanda Ankara’da masaya yatacak konu bu. Gümüşhane’nin bir tarım ili olması için çaba gösteriyoruz” dedi.

İki vadiden oluşan Gümüşhane’nin tarım alanlarının ağırlıklı olarak Kelkit vadisinde yer aldığını ifade eden Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, ise “Ülkemizin en önemli organik hayvancılık tesisinin bulunmuş olması Kelkit vadisi için büyük bir şanstır. Aydın Doğan beyin bu faydalı çalışması hem Gümüşhane hem de Kelkit vadisi için büyük bir örnek teşkil ediyor. Organik tarım artık bölge için vazgeçilmez bir hal almıştır. Tarıma dayalı organize sanayi bölgeleri konusunda hazırladığımız çalışmayı ilgili bakanlıklara gönderdik. Tarım Bakanlığımız bu konuda olumlu görüşler bildirdi” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından “Kelkit ve Tarım” konulu fotoğraf sergisi açılışı gerçekleştirilerek, Kelkit’te üretilen organik süt ikramı yapıldı.

Programda daha sonra “Organik Süt ve Organik Gıdaların Beslenme ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Rolü” konulu panel icra edildi. Erzurum Atatürk Üniversitesi Prof. Dr. Faik Kantar’ın başkanlığında, New Castle Üniversitesi’nden Prof. Dr. Carlo Leifert, Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mine Gürün ve Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Harun Raşit Uysal konuşmalarını gerçekleştirdi.

Panelde ilk sözü Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mine Sibel Gürün aldı.

“Gıda güvenliği ve sağlık açısından önemi” başlıklı konuşmasında Gürün, gıda güvenliğinin son yılların toplumsal bir olgu olduğunu söyledi. Gürün, Genetiği Değiştirilmiş Mikroorganizmalar konusunda olumlu ve karşıt görüşler hakkında da bilgi verdi. “Bizim ülkemizde de GDO’lu ürünlerinde mutlaka etiketlerle belirtilmeli. Ne yediğimizi mutlaka bilmeliyiz. Gıda güvenliğinin sağlanmasında devlete, üreticiye, tüketiciye, meslek odalarına eğitim örgütlerine, toplumun tüm kesimine ayrı ayrı görev düşmektedir. Bu bağlamda toplumsal duyarlılığın arttırılması, yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılması ve organik tarımın desteklenmesi gerekiyor” dedi.

ABD New Castle Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Carlo Leifert, “Organik üretim metotlarının süt kalitesi üzerindeki etkisi” konulu sunumunda. Organik sütte ki Omega 3 oranının geleneksel süte göre çok fazla olduğunu kaydeden Leifert, bunun beslenme uzmanları tarafından çok beğenildiğini ve organik sütün çok avantajlı olduğunu söyledi. Organik sütteki doğmamış yas sitlerinin oranının diğer sütlere göre çok daha yüksek olduğuna değinen Leifert, “Bütün analizlerde organik sütlerin antioksidan ve E vitamini miktarları geleneksel süte göre yüksek çıktı. Organik sütün çocukların gelecekte alerjik olmaması için gerekli olduğu bilimsel olarak kanıtlandı” dedi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt teknolojisi bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, “Organik süt; sağlıklı insan, sağlıklı çevre” konusunda bilgi aktardı. Gübre ve zirai ilaçlar en az 2. Dünya Savaşı kadar tarım alanlarına zarar verdi. Dünyada üretilen tarım ürünlerinin dünyada artan nüfusa bu tarım tekniği ile yetmesi mümkün değil. Dünyada 140 milyon hektar alanda genetiği değiştirilmiş ürünler ekiliyor. Yeni doğan bir bebek sadece sütle beslenir. Çünkü süt bir bebeğin ihtiyacı olan bütün besin maddeleri içinde barındırır. Süt dünyanın en mükemmel gıda ürünlerinden birisidir” dedi.

Panelde daha katılımcıların panelistlere yönelttiği sorular cevaplandırıldı.

Kaynak: İHA