Yetkililerden iddialara yanıt

Diyarbakır Silvan'daki çatışmanın ardından spekülasyonlar giderek artarken Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri iddialara tek tek yanıt verdi, olayın nasıl gerçekleştiğini aktardı.

Diyarbakır‘da 13 asker şehit edildi (Son Detaylar)

Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri Habertürk'ün sorularını yanıtladı.

Genelkurmay Karargâhı’nın değerlendirmeleri şöyle:

YANGIN:
Operasyonda Hava Kuvvetleri kesinlikle kullanılmadı. Yangının uçak veya helikopterden atılan bombalar nedeniyle çıkması imkânsız. Olayın gerçekleştiği saatte ısı 40 derecenin üzerindeydi. Bir mermi çekirdeğinin ısısı dahi o koşullarda otların tutuşmasına yeterlidir.

EL BOMBALARI:
Teröristlerin Rus yapımı el bombaları kullandığı biliniyor. Bu tip bombaların yangın çıkarma özelliği yüksek. Ayrıca teröristlerin duman perdesi yaratmak için yangın çıkardıkları da belirtiliyor.

NEDEN ER VAR: Kara Kuvvetleri’ne bağlı 5 komando tugayı (Isparta, Bolu, Kayseri, Siirt, Hakkari) ile Jandarma’ya bağlı Foça Jandarma Tugayı’nda profesyonelleşme oranı yüzde 100’e ulaştı. Tugay-komando birliklerinde bir yıldır erler görev yapmıyor. Ancak tugaylara ek olarak TSK’nın asayiş komando birlikleri ile taktik komando alayları da var. Bu birliklerde vatani görevini yapan erler de var. 13 şehit veren birlik Silvan Jandarma Taktik Komando Alayı. Bu nedenle operasyonda erler de görev alıyordu.

YORGUNLUK:
13 şehit verilmesinin nedeni birliğin “yorgun” olması değil. Operasyonlar 2, 3 gün ya da daha uzun sürebilir. Çünkü arazisi çok zorlu bir bölge. Operasyona sabah çıkıp akşam dönmek mümkün değil. İntikal esnasında molalar verilerek personelin dinlenmesi sağlanır. Operasyonu yürüten birlik, komando eğitimi almıştı ve bu koşullarda günlerce sürebilecek bir harekâta hazır durumdaydı.