Davutoğlu Clinton ile bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton görüşmelerinin ardından açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton görüşmelerinin ardından açıklama yaptı.

Davutoğlu, görüşmenin gündemi hakkında şöyle konuştu. "Bugünkü görüşmemizde ikili ilişkiler dışında bölgemizdeki ve Ortadoğu'daki gelişmeleri konuştuk. Türkiye İsrail arasında ilişkilerde son yaşananlar da gündemimizde yer aldı. AB ilişkileri ve Kıbrıs'ta gelinen son aşamayı konuştuk.

Teröre karşı uluslararası dayanışma ihtiyacını vurguladık. Bu doğrultuda Türkiye-ABD ilişkilerinin teröre karşı dayanışmada kullanılmasını vurguladık."

Clinton ise Türk askerlerinin şehit olması sebebiyle üzüntüsünü dile getirdi: "Bu önemli tartışmalarda ülkemi temsil ediyor olmak mutluluk verici. Türk askerlerinin kaybı dolayısıyla taziye dileklerimi ifade etmek istiyorum. Türkiye ve ABD teröre karşı mücadele etmeye devam edecek. Bu konudaki işbirliğimiz asla sarsılmayacak. Türkiye bölgede demokratik geleneği temsil ediyor. Türkiye ABD'nin küresel sorunlarda ittifak yaptığı bir ülkedir.

Türkiye ile ABD arasındaki büyüyen ekonomik ortaklık her iki ülke için enerji veriyor. Özellikle ticaret ve yatırımı daha fazla ilerletmek istiyoruz. İki ülke de girişimci. Yılın ilerleyen tarihlerinde önemli bir ekonomik toplantı yapılacak Türkiye'de ve Washington'da. Aynı zamanda Türkiye'deki üniversitelerle çalışıyoruz.

AB üyeliğini tüm kalbimizle destekliyoruz. Türkiye'de çok canlı bir sivil toplum söz konusu. Bölgedeki diğer ülkeler açısından da Türkiye'den önemli dersler çıkacaktır.

Bugünkü toplantımızda Libya, Suriye, Afganistan, Afganistan'daki Türk askerleri, terorizm ve bu bağlamda PKK'ya karşı atılacak adımları konuştuk."

"MUHALEFET ÖRGÜTLENMESİNE İZİN VERİLMELİ"

Clinton Suriye sorunu hakkında ABD'nin dışarıdan bir müdahalesinin olmadığını, gösterilerin Suriye hakının iradesi ile gerçekleştiğini belirtti.. "Ortak çıkarlarımız doğrultusunda önemli bir görüşme yaptık. Dün Suriye'de bugüne kadar yapılan en büyük gösterilerden birine tanık olduk. Suriye halkının reform özlemi dile getirildi. Ayrıca Suriye yönetiminin göstericilere karşı artan şiddetine de tanık olduk. Biz bütün ülkelerin muhalefet örgütlenmesine izin vermeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bu ABD'nin yaptığı birşey değil, Suriye halkı kendi kaderini çizmek istiyor."

Davutoğlu ise Suriye sorunu hakkında reformların şiddetsiz bir süreçle ilerletilmesini söyledi. "Halkın taleplerini göz önüne almayan bir siyasal sistemin yaşama şansı yoktur. Biz Suriye'de reform sürecini şiddetten uzak şekilde yönetilmemesini düşünüyoruz. Biz komşumuza reform sürecini bir an önce başlatmaları ve sivil halka karşı aşırı güç kullanmamalarını söyledik. Reform süreci çerçevesinde muhalefetin oluşması doğaldır. Muhalefet ve farklı görüşler örgütlenmeli. Tüm meselemiz Suriye'deki istikrarın güçlenmesi.

Türkiye'deki toplantı Suriye'ye karşı bir tutum değildir. Şiddete çağrı yapmadığı sürece bu toplantılar yapılabilir. Umarım Suriye de reformları gerçekleştirerek bu süreçten başarıyla çıkar."

"KIBRIS'TA 2004'TE HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK"

ABD Dışişleri Bakanı Clinton Kıbrıs'taki olası referandum hakkında ise şöyle konuştu: "ABD çok aktif bir şekilde 2004'te sunulan referandumu desteklemişti. Sonuç biraz hayal kırıklığı yaratmıştı. Bizce Kıbrıs'taki durum hiç kimseye fayda sağlamıyor. Yeniden BM liderliğinde ortak çabalar söz konusu ama Kıbrıs halkı kendisi bu zor kararı almak zorunda. Biz iki toplumlu çözüme ulaşılmasını istiyoruz. Bu BM'nin de söylediği birşey."