Avrupalı Ve Türk Akademisyenler Nemrut‘u Anlattı

18. Uluslararası Kahta Kommagene Kültür Festivali kapsamında yurt dışından gelen yabancı akademisyenler ile Türk akademisyenler Nemrut Dağı‘nı anlattı.

Festivalin konser ve eğlence etkinlikleri Diyarbakır Silvan‘da 13 askerimizin şehit edilmesi nedeniyle iptal edilmesinin ardında diğer programlar devam ediyor. Festivalin 2. gününde Türk ve Avrupalı akademisyenler Nemrut Dağını, Kommagene Krallığını, Kahta‘yı ve turizmi tartıştı.

Kahta Belediyesi konferans salonunda düzenlenen 2 günlük panelin ilk gününe yerli ve yabancı akademisyenler, eski ve yeni siyasetçiler, gazeteciler, yazarlar, doğa fotoğrafçıları, belgesel ve film yapımcıları katıldı.

Panele, UNESCO Kültürel Miraslar Proje Yöneticisi Mauritius Crijns, Hollanda Krallık Bilim Akademisi‘nden Arkeolog Prof. Dr. Demetrius Waarsenburg, Belgesel ve Sinema Yönetmeni Akgün Akova, AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, eski AK Parti Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, eski AK Parti Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, eski Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Kahta Belediye Başkanı Yusuf Turanlı, gazeteciler, akademisyenler, arkeologlar, fotoğrafçılar ve

vatandaşlar katıldı.

Yaklaşık 4 saat süren panelde Avrupalı akademisyenler Asya Kıtası‘nın büyük bir bölümünün tarihi, sosyal, Kültürel, ekonomik ve ticari yapısı sunumlarında anlattılar.

UNESCO Kültürel Miraslar Proje Yöneticisi Mauritius Crijns, Nemrut Dağı‘nda bulunan ve şu anda koruma altına alınan Aslan Horoskopu hakkında detaylı bilgi verdi. Daha önce de Nemrut Dağı‘nda çalışmalar yapan Mauritius Crijns, Nemrut Dağı‘nın keşfedilmesinin Avrupa tarihine etkilerini, krallığın bir dönem dünyanın en önemli gazete, televizyon ve dergilerine konu olduğunu ve bu konuda bir çok bilim adamının araştırmalar yaptığını anlattı. Slayt gösterisi eşliğinde bilgiler veren Mauritius Crijns, son

olarak son yıllarda Nemrut Dağı‘na gelen turist sayısında yaşanan ciddi azalmanın araştırılması gerektiğini ifade etti.

Belgesel ve Sinema Yönetmeni Akgün Akova da, kendi tarihi ve arkeolojik değerlerimizin farkında olmadığımıza vurgu yaparak, Adıyamanlıların dahil Türkiye genelinin Nemrut ve Kommagene hakkında bilgi sahibi olmadığını söyledi.

Hollanda Krallık Bilim Akademisi‘nden Arkeolog Prof. Dr. Demetrius Waarsenburg, bölgenin genel anlamda yaşadığı tarihi değişiklikleri ve burada yaşayan medeniyetlerin sosyal, kültürel ve ekonomik yapılarını kronolojik bir seyir halinde görsel olarak izleyicilerine aktardı.

İlk günün programı Nemrut Dağı‘nda ilk arkeolojik kazıları yapan Theresa Goell‘in "Dağın Kraliçesi Theresa Goell" adlı belgeselin gösterilmesiyle son buldu.

Panelin ikinci gününde ise Nemrut Dağı‘nı dünyanın değişik ülkelerinde çektiği fotoğraflarla tanıtan Arkeoloji ve Sanat Tarihi Yayınları Editörü Nezih Başgelen, Nemrut Dağı‘na ilk olarak ne zaman çıktığını ve dünyanın hangi ülkelerinde fotoğraf sergileri açtığını anlattı.

1970 yılından itibaren Nemrut Dağı‘na çıktığını ve burada fotoğraflar çektiğini söyleyen Başgelen, bu güne kadar Nemrut Dağı ile ilgili yüzlerce sergi açtığını ifade ederek, Adıyamanlıların Nemrut Dağı‘nın tanıtımını yapması ve sahip çıkması gerektiğini aktardı.

Daha önce Nemrut Dağı‘nda çeşitli çalışmalar yapan UNESCO Nemrut Kültür Vakfı Genel Sekreteri Hollandalı tarihçi Anne Ten Brink, amaçlarının Nemrut Dağı‘nı daha uzun süre burada muhafaza etmek olduğunu vurguladı.

Vakıfta görevli arkeologlarla birlikte Nemrut Dağı üzerinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Anne Ten Brink bu çalışmalar esnasında olabildiğince Nemrut Dağı‘nın dokusunu korumaya ve buna zarar vermemeye çalıştıklarını söyledi.

Panel sonrası Kahta Belediye Başkanı Yusuf Turanlı tarafından panelistlere plaket, Nemrut Dağı‘ndaki heykellerin maketleri ve cama işlenmiş aslan horoskopu hediye edildi.

Kaynak: İHA