Parti grupları tatil konusunda anlaştı

Parti gruplarının tatil konusunda anlaştığı ve Meclis'in cuma günü tatile gireceği bildirildi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. AK Parti İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, AK Parti Kütahya Milletvekili Soner Aksoy ve CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt'ün Milli Savunma Komisyonu üyeliklerinden istifa etmelerine ilişkin karar okunarak, milletvekillerinin bilgisine sunuldu.

17 ihtisas komisyonunun Başkanlık Divanı üyelerinin de okunduğu Genel Kurulda, TBMM Dilekçe Komisyonunun, Meclisin tatilde olduğu dönemde çalışmasına ilişkin karar kabul edildi.

AK Parti, Danışma Kurulunda anlaşma sağlanamaması üzerine, Genel Kurulun yarınki mesaisine ilişkin grup önerisini Genel Kurula getirdi. Kabul edilen öneriye göre, Genel Kurul yarın 18.00-24.00 saatleri arasında çalışacak.

''SEÇİM SONRASINDA FIRSATLAR DEĞİL, SORUNLAR ÇIKTI''

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, öneri aleyhinde söz alarak, bu öneriyle yeni yasama sürecinin başlamış olacağını belirtti.

Yasama sürecinin ''hayırlı olması'' temennisinde bulunan Hamzaçebi, ''Umuyoruz ki bu yeni yasama döneminde TBMM, olabildiğince uzlaşmaya önem versin, olabildiğince yasalar toplumda tartışılsın, geniş bir mutabakat sağlansın, ülkenin sorunları çözülsün'' dedi.

Hamzaçebi, her yeni seçiminin ülkenin önüne yeni fırsatlar çıkardığını ifade ederek, ilk defa bir genel seçim sonrasında ülkenin önüne fırsatlar değil, sorunlar çıktığını öne sürdü. Ülke demokrasisinin ilk defa bir seçimin ardından kendisinden bekleneni veremediğini iddia eden Hamzaçebi, şöyle devam etti:

''Seçim sonucunda herhangi bir sorun yok ancak ortaya çıkardığı tablo, toplumda bir takım tartışmalara neden oldu. Özgürlüklerin önünü açması gereken yargı, özgürlüklerin önünde engel oluşturdu. Yasama organı, tüm milletin iradesinin teşekkül ettiği yerdir. Halkın temsil düzeyi ne kadar yüksekse, TBMM'nin meşruiyet açısından seviyesi de o kadar yüksek demektir. 12 Haziran seçimlerinin ardından oluşan Meclis, 2002'den bu yana temsil düzeyinin en yüksek olduğu Meclistir. Böyle bir parlamento, -umuyorum ki BDP de burada olur- ülkenin önündeki sorunları aşmak ve Anayasanın 'toplum sözleşmesi' tanımına uygun şekilde yazılması için fırsat olacaktır.''

''Çoğunluk oylarını alarak iktidar olmak önemlidir ancak sadece çoğunluğa dayanılarak meşruiyet tanımlanmaya kalkılırsa eksik olur. Çoğunluk, eğer azınlığın haklarını gözetmiyorsa o zaman sistem tıkanır, çoğunluğun tahakkümüne doğru gider'' diyen Hamzaçebi, AK Parti ile CHP arasında varılan mutabakatın önemine işaret etti.

Akif Hamzaçebi, halkın temsil seviyesinin Mecliste yüksek olmasının, ''toplum sözleşmesi tanımına uygun bir şekilde yeni bir Anayasa yapılması imkanı tanıdığını'' kaydetti.

''GENEL KURULA BİLGİ VERİLSİN''

Önerinin aleyhinde söz alan CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç da Genel Kurulun yarın saat 18.00'de toplanmasına bir anlam veremediklerini söyledi.

Koç, ''Neden saat 18.00? Birilerini mi, bir şeyi mi bekliyoruz? Eminim buradaki birçok arkadaş yarın ne görüşüleceğini bilmiyor'' dedi. Bu arada, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin söz almak için el kaldırdığını gören Koç, ''Ben itiraz ettiğim için siz konuşmak istiyorsunuz, yoksa oylanıp geçecekti'' dedi.

Nurettin Canikli de öneri lehinde söz alarak, Genel Kurulun, çalışma programıyla ilgili mutlaka bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulunun yarın neden toplanacağını Danışma Kurulunda açıkladıklarını belirten Canikli, öneri lehinde söz almak için yazılı bildirimde bulunduğunu, ancak görülmemiş olabileceğini kaydetti.

Yarın Genel Kurulda görüşülmesi planlanan teklif hakkında bilgi veren Canikli, yetki süresi, Meclisin tatilde olduğu ağustos ayında dolan, ancak uzatılmadığı takdirde sendikaların önemli bir bölümünün yetkisiz kalmasına neden olacak bir düzenlemenin ertelenmesi gerektiğini anlattı.

Düzenlemeye ilişkin teklifin, ilgili komisyon gündeminde olduğunu belirten Canikli, teklifin komisyondan geçmesi durumunda yarın yasalaşacağını ve ardından da Meclisin tatile gireceğini kaydetti.

Nurettin Canikli, yeni dönemde yapılacak çalışmalarda mümkün olduğu kadar mutabakat arayacaklarını söyledi.

TBMM Başkanvekili Yakut, önerinin kabul edilmesinin ardından, yarın saat 18.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.