Tarih Gün Işığına Çıkacak

Adana‘nın Ceyhan ilçesinde yer alan ve yaklaşık 3 bin 500 yıllık Kizzuwatna Uygarlığı‘na ait olduğu belirtilen ‘Tatarlı Höyüğü‘nde kazı çalışmalarının başladığı bildirildi. Bu yıl 5.‘si gerçekleştirilen kazılarınsa toplam 22 kişilik bir ekiple yürütüldüğü kaydedildi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarınınsa yaklaşık 3 dönümlük bir alanda gerçekleştirildiği kaydedildi. 2007 yılından bu yana yapılan kazılar hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Girginer, bugüne kadar yapılan kazı çalışmalarında toplam 316 tarihi eserin gün ışığına çıkartıldığına dikkat çekerek, söz konusu eserlerin de Adana Arkeoloji Müzesi‘ne teslim edildiğini anlattı. Girginer, “Elde ettiğimiz buluntular arasında bölge tarihini aydınlatan çok önemli ve ilk olabilecek eserler de var. İnşallah yazılı tabletlere de ulaşarak Kizzuwatna Uygarlığı‘na ait kentin varlığını ispatlamış oluruz” dedi.

Öte yandan, 22 kişilik bir ekiple ‘Tatarlı Höyüğü‘nde yürütülen kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Serdar Girginer ile bir araya gelerek, kazılar hakkında bilgi aldı. Bölgede yürütülen çalışmaların Çukurova ve Türkiye‘deki medeniyetler tarihine ışık tutacağını inandığını ifade eden Sözlü, “Yürütülen kazı çalışmaları arkeoloji ve tarih bilimine büyük ışık tutacaktır. Bu çalışmaların Türk bilim insanları ve arkeologları tarafından yürütülmesi çok daha önemli. Ebetteki bilim evrenseldir. Ancak Türk bilim insanlarına imkan verilirse neler yapabilecekleri de ortada. Belediye olarak bu tür bilimsel bir çalışmaya destek verdiğimiz için de ayrıca çok mutluyuz” ifadesini kullandı.

Kaynak: İHA