Libya temas grubu toplanıyor

4.Kez İstanbul'da toplanacak olan 'Libya Temas Grubu' toplantısına 40 ülkenin temsilcilerinin katılması bekleniyor.

Kaddafi ailesinin bu ısrarına rağmen uluslar arası platformda Libya’da yeni bir iktidar arayışları sürüyor. Kaddafi ve ailesinin içinde olmadığı bir çözüm için çaba sarfeden ve daha önce sırasıyla Katar’ın başkenti Doha, İtalya’nın başkenti Roma ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapan Libya Temas Grubu dördüncü toplantısını İstanbul’da yapacak.

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Afrika Birliği, Arap Ligi ve İslam Konferansı Örgütü’yle temas halinde olan ve NATO üyeleri, Arap ülkeleri ve bazı uluslararası kuruluşların temsilcileri ile Libyalı muhaliflerin oluşturduğu Geçici Yönetim Konseyi’ni bir araya getirecek olan Libya Temas Grubu’nun İstanbul’daki toplantısı öncesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, çok aktif bir hafta geçirdi.

Libya Temas Grubu toplantısı öncesi ülkedeki havayı daha iyi anlamak için Libya’da muhaliflerin merkezi olan Bingazi’ye giden Bakan Davutoğlu, burada Libya Ulusal Geçiş Konseyi temsilcileri ile bir araya geldi ve halka hitap etti.

BAKAN DAVUTOĞLU: “LİBYA BÖLÜNMEMELİ”

Bakan Davutoğlu, Bingazi ziyareti sırasında ilk olarak, Ulusal Geçiş Konseyi üyelerini ziyarette etti. Davutoğlu, Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil ile UGK'nın merkezi olan Budeyma binasındaki görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Ulusal Geçiş Hükümeti'nin yanında olduğunu söyledi. Davutoğlu, ziyaretinde Libya halkının reform taleplerinin yerine getirilmesi ve Muammer Kaddafi'nin gitmesi gerektiğini belirterek, "Libya bölünmemeli, Ulusal Geçiş Konseyi'ni Libya halkının meşru temsilcisi olarak tanıyoruz" dedi.

Bakan Davutoğlu, daha sonra Bingazi'deki gösterilerin yapıldığı Tahrir Meydanında halka seslendi. Kalabalık bir gruba seslenen ve kürsüde Arapça konuşan Davutoğlu, sözlerine "Ömer Muhtar'ın torunlarına selam olsun" diyerek başladı. Türkler ile Libyalıların tarih, kader ve geleceklerinin müşterek olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Libya'nın geleceğinin geçmişinden daha iyi olacağını söyledi.

Bakan Davutoğlu’nun Bingazi ziyareti sonrası, Libya ile ilgili temasları yoğunlaşarak sürdü. Davutoğlu, Bingazi ziyaretinin ardından Ankara'da Libya sorununa ilişkin önemli konuklar ağırladı. Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nda önce BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Libya Özel Temsilcisi Abdelilah El Hatip ile görüştü. Hatip'in ardından Davutoğlu, Bakanlıkta Libya muhalefetinin lideri Mahmut Cibril ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zeyd El Nahyan'la da bir görüşme yaptı. Bakan Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a da telefonda temaslarıyla ilgili bilgi verdi.

Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nda BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Libya Özel Temsilcisi Abdelilah El Hatip, Libya muhalefetinin lideri Mahmut Cibril ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zeyd El Nahyan'la yaptıkları görüşmenin ardından El Nahyan'la ortak basın toplantısı düzenledi.

İstanbul'da yapılacak Libya Temas Grubu toplantısına El Nahyan’la birlikte eşbaşkanlık yapacaklarını ifade eden Davutoğlu, Bingazi'ye yaptığı seyahatle alandaki durumu da gözlemleme imkanı bulduğunu kaydetti. Davutoğlu, "Önümüzde Libya açısından atılacak çok ciddi adımlar var. Her şeyden önce Libya'da akan kanın durması, sivil kayıpların artık olmayacağı bir geçiş sürecinin yaşanması için sivillerin korunmasına yönelik sürdürülen NATO harekatının yanında siyasal çözümle ilgili de adımlar atılması büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Türkiye olarak bir yol haritası açıkladıklarını ve diğer görüşleri de ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, "Ümit ediyoruz ki Libya Temas Grubu toplantısına kadar siyasal çözüm doğrultusundaki yol haritaları üzerinde bir mutabakat sağlarız" dedi.

El Nahyan da toplantıda yaptığı konuşmada, İstanbul'da düzenlenecek toplantının önemine değindi. Toplantıda Muammer Kaddafi'ye açık ve net bir mesaj verilmesi gerektiğini kaydeden El Nahyan, "Kaddafi eğer Libya'nın lideri ise, dünyaya Libya için fedakarlık yapabileceğini göstermeli. Ama üzülerek görüyoruz ki, kendisi Libya halkını feda ediyor" dedi.

Bakan Davutoğlu, Libya Ulusal Geçiş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Mahmut Cibril’i de Ankara’da ağırlarken, Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ni Libya halkının meşru temsilcisi olarak gördüklerini yineledi ve bu çerçevede ilişkileri geliştireceklerini belirterek, Ramazan ayı boyunca Türkiye'nin Libya halkına yardım faaliyetlerinin artacağını kaydetti.

Görüşmede Bakan Davutoğlu, Libya'nın dondurulmuş mali kaynakları bulunduğunu, bu konuda uluslararası toplumun atacağı adımları da birlikte koordine edeceklerini ve Temas Grubu toplantısında ele alacaklarını bildirdi.