Kktc Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu:

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, AB‘de artık Kıbrıs Türk tarafının çözüm isteyen taraf olduğuna dair geniş bir kanı olduğunu söyleyerek, "Artık suçlanan değil Kıbrıs‘ta çözüm isteyen taraf olarak görünen bir pozisyonum var. Halkım da beni teşvik ediyor" dedi.

Brüksel‘de temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso ile 45 dakika süren görüşme sonrasında basına açıklama yaptı. Barosso ile çok yararlı bir görüşme yaptıklarını söyleyen Eroğlu, Barosso‘nun da Kıbrıs‘ta kalıcı bir anlaşma arzusunda olduğunu kaydederek, "Biz de Cenevre zirvesinde inisiyatifi ele alarak yaptığımız önerileri aktardık. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon‘un ortaya koyduğu görüşleri ve bizim esnekliklerimizle ilgili bilgi verdik. Çok memnun oldu"

dedi.

"ÇÖZÜM İSTEYEN TARAFIZ"

Eroğlu, bir soru üzerine AB‘de artık Kıbrıs Türk tarafının çözüm isteyen taraf olduğuna dair geniş bir kanı bulunduğunu söyledi. Eroğlu, şöyle devam etti:

"Benim için anlaşma istemez deniyordu. Ama benim daha çok anlaşma arzusunda olduğumu, bu yönde pozitif adımlar attığımı, ortaya koyduğum önerilerimi herkes biliyor, takdir ediyor. Artık suçlanan değil, Kıbrıs‘ta çözüm isteyen taraf olarak görünen bir pozisyonum var. Halkım da beni teşvik ediyor."

Cenevre‘de sunduğu önerilerin herkes tarafından benimsendiğini kaydeden Eroğlu, bunun kendisi için avantaj olduğunu söyledi. Eroğlu, aynı kamuoyu desteğini Hristofyas için söyleyemeyeceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Hristofyas‘ın AB üyeliği avantajını kullanmaya çalıştığına dikkat çekerek, "Ancak artık Kıbrıs Türkü, çözümsüzlüğün mağduru olamayacak" dedi.

"Bir anlaşma için gayret gösteren, planları kabul eden ama sürekli mağdur olan Kıbrıs Türk tarafı" diyen Eroğlu, "Bu mağduriyetlerden bir tanesi de ambargoların devam etmesidir. 26 Nisan 2004 kararları halen uygulanmamaktadır. Bu bizim mağduriyetimizdir. Bunu hem Barroso hem de Buzek‘e ifade ettik" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu‘nun açıklamalarının anımsatılması üzerine Eroğlu, "Bize göre de çözümlenmemiş Kıbrıs sorunu ortadayken Rum Yönetimi‘nin dönem başkanlığı sakıncalıdır, sorunludur. Sayın bakanın açıklamaları bir gerçeği ifade etmedir. Bana göre doğrudur" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, çözümün AB‘de birincil hukuk olmasını talep ettiklerini belirterek, bu konuda Hristofyas‘ın teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Eroğlu, "Çünkü çözümden sonra, mahkemelerin bitmesi gerekmektedir. Çözümden sonra Kıbrıs konusunu ya da mülkiyeti mahkemelerde tartışıyor durumda olmanın bir anlamı olmaz. O zaman anlaşmanın bir anlamı olmaz" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bir soru üzerine Barroso‘nun Ekim ayında yapılması öngörülen New York zirvesinden umutlu olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA