Kapıkule’De 6 Bin 14 Böcek Ele Geçirildi

Kapıkule’de Çek uyruklu araştırmacıların araçlarında yapılan aramada 6 bin 14 adet kaçak böcek ele geçirildi.

Kapıkule’de Çek uyruklu araştırmacıların araçlarında yapılan aramada 6 bin 14 adet kaçak böcek ele geçirildi.

Sınır kapılarında kaçakçılık olaylarına bir yenisi daha eklendi. Geçen ay içerisinde Türkiye’den yurt dışına çıkarılmak istenen ters lale tohumunun ardından bu kez böcekler yakalandı.

Edirne Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerinin Çek Cumhuriyeti uyruklu araştırmacıları taşıyan aracı gümrük sahasında durdurdu. Yapılan aramada küçük top ve kutular içersine gizlenmiş vaziyette 48 farklı türe ait olduğu belirlenen 6 bin 14 adet böcek ele geçirildi. Ele geçirilen böcekler Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’ne teslim edildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Zuhal Okyar, 5 Çek uyruklu araştırmacının böceklerle yakalanması sonucu kendilerinden yardım istendiğini söyledi. Okyar, “Biz de iki arkadaş oraya gittik. Yakalanan şahıslarla birlikte çeşitli gruplara ait çoğunlukla kıl kanat olarak tanımlayan örnekler vardı. Hepsinin sayımını yaptık. İç Anadolu’nun Kuzeyi ve Karadeniz bölgesinde araştırma yapmışlar. Gümrük İstihbarat el koydu bunlara. Böcekler korunmak üzere şu an müzemizde. Ama ileride ülkemizin böcek kaynağını içeren müze kurulduğunda oraya aktarılmak üzere teslim aldık.” dedi.

Gelen araştırmacıların Türkiye’nin kloteri üzerinde araştırma yaptıklarını belirten Okyar, yakalanan kişilerin geçen yıl da Türkiye’ye gelerek Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da çalışmalar yaptığını kaydetti. Okyar, “Bunlar halktan da büyük destek görmüş. Çünkü halk bilinçsiz. Yardımseverliğimiz had safhada biliyorsunuz. Yardım ediyoruz, ama halkımızı bilinçlendirmek adına bu tür yabancı insanlarla karşılaşıldığında böcek, bilgi, tarihi eser toplayan insanları 136 gümrük istihbarata bilgi versinler. Bilgi verilmesi durumunda bunlar mutlak surette gümrüklerde yakalanıyor.” açıklamasını yaptı.