Globalstar‘ın Yeni Nesil Uyduları Uzayda

Globalstar’ın yeni nesil 6 uydusu daha başarıyla fırlatılarak geçici yörüngelerine yerleştirildi.

Globalstar’ın yeni nesil 6 uydusu daha başarıyla fırlatılarak geçici yörüngelerine yerleştirildi. Fırlatım 13 Temmuz 2011 Türkiye saati ile 05:27’de Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssünden yapıldı. Dünyanın lider uydu haberleşme servis sağlayıcısı Globalstar, uydu kümesini yenileme çalışmalarında ikinci adımı attı. Bu fırlatımla birlikte Globalstar’ın halen kullandığı 48 alçak yörünge uydusunun 12’si yenilenmiş oldu. Yeni nesil uyduların ilk 6’sı 10 Ekim 2010 tarihinde fırlatılarak yörüngelerine oturtulmuş ve başarı ile işletmeye alınmıştı. Yenilenen bu uydu kümesi 15 yıl boyunca Globalstar abonelerine hizmet sunacak.

3G TEKNOLOJİSİ

1440 kilometrede bulunan alçak yörünge uyduları kullanıcılara ses hizmetlerinin yanı sıra, dubleks ve simpleks veri hizmeti sunacak. Yeni nesil uydular GSM teknolojisinde kullanılan 3G özelliklerine yakın özellikleri de beraberinde getirecek. Bu özelliklerin uydu haberleşmesinde kullanılmaya başlanması ile dünyada ilk defa bir uydu haberleşme firması uydu görüşmelerine bazı 3G özelliklerini kazandırmış olacak. Bu özellikler arasında bas-konuş, yüksek hızlı veri transferi ve internet, görüntülü konuşma, coğrafi konum belirleme, multimedya mesajları gibi hizmetler yer alıyor.

DİNLENEMEYEN TELEFONLAR

Globalstar telefon sistemi havadan yasal olmayan yöntemlerle dinlenemeyen tek uydu telefonu olma özelliğini yeni nesil uydularıyla da sürdürecek. Globalstar haberleşme sisteminin kullandığı, CDMA (Kod Bölmeli Çoklu Erişim) teknolojisi, konuşma esnasında görüşmeleri yaklaşık 3 trilyonluk bir kombinasyon kullanarak şifreleyerek havadan dinlenmesini imkansız hale getiriyor. Ayrıca alçak yörünge uyduları, dünya çevresini yaklaşık 4 saatte turladığı için konuşmayı havadan yakalamak neredeyse imkansızlaşıyor. Bunun yanı sıra bir görüşme esnasında konuşma yapan uydular sürekli ve defalarca değiştiği için çeşitli yasa dışı cihazlar kullanılarak görüşmenin havada yakalanması imkansızlaşıyor. Uydu fırlatımı ilk olarak 11 Temmuz 2011 tarihinde yapılacak şekilde planlanmıştı. Ancak Soyuz roketinin ateşleyicilerinde meydana gelen bir arıza nedeniyle iki kere 24’er saatlik ertelemeden sonra dün sabah fırlatım başarıyla gerçekleştirildi. Dünyanın önde gelen uydu servis sağlayıcılarından olan Globalstar’ın Türkiye, Ortadoğu ve Doğu Avrupa hizmet sağlayıcısı ve bağımsız operatörü olan Globalstar Avrasya, 0592 ulusal alan kodu ile 2000 yılından bugüne 30’dan fazla ülkeye sesli görüşme ve data iletişimi sunuyor. Uydu yer İstasyonu Türkiye topraklarında bulunan ve Türkiye‘nin tek mobil uydu operatörü olan Globalstar Avrasya, yüzde 100 yerli sermaye ile Türk mühendis ve teknisyenlerince işletiliyor. Globalstar Avrasya’nın hizmet verdiği kurumlar arasında Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet birimleri, sivil savunma kuruluşları, kamu kurumları, kaymakamlıklar, belediyeler ve özel sektör bulunuyor.