Chp‘li Faik Öztrak, Ak Parti‘nin Hükümet Programı‘nı Değerlendirdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, AK Parti‘nin Hükümet Programı‘nın ekonomi bölümünü değerlendirdi. Öztrak, programla ilgili olarak "Bu hükümet programı, maalesef AKP‘nin çıraklık döneminin devam ettiğini göstermektedir" dedi.

AK Parti‘nin hükümet programını değerlendirmek için CHP Genel Merkezi‘nde kameraların karşısına geçen CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Türkiye‘nin cari açığının hızla büyüdüğüne dikkat çekerek, fakat bu cari açığın büyümesinin gündemde yer almadığını, sürekli bir şeylerin arkasında kaldığını söyledi. AK Parti‘nin 9 yıldır iktidarda olduğunu belirten Öztrak, "1998-2002 döneminde ortalama işsizlik yüzde 8, 2003-2010- döneminde ise yüzde 11‘dir. İşsizlik, 2009‘da yüzde 14‘ü gördü ve rekor kırdı"

dedi. Ekonomi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) içinde en düşük istihdam oranına sahip ülkenin Türkiye olduğunu belirten Öztrak, "Türkiye‘yi bölgenin alışveriş üssü yapacağım diyen Başbakan, nihayet 9 yıl sonra üretimi hatırladı. Hükümet programı Türkiye‘yi Avrasya‘nın üretim üssü yapmaktan bahsediyor. AKP‘nin 9 yıllık iktidarının ardından bu anlayış değişikliğini olumlu karşılıyorum. Ama yine de bu durumda sormak da hakkımızdır. Sanayinin milli gelir içindeki payı 2002‘de yüzde 21 iken, 2010‘da yüzde

18‘e gerilemesine AKP neden seyirci kaldı? AKP iktidarında sanayi zemin kaybetti, kaynaklar üretkenliği düşük ve dış ticarete kapalı sektörlere kaydırıldı" diye konuştu.

AK Parti‘nin cari açığın artış sebebi olarak enerji fiyatlarındaki artışı ve enerji ithalatını gördüğünü kaydeden Öztrak, cari açığın enerji haricinde arttığını dile getirdi. AK Parti‘nin, yüksek teknolojiye dayanan sektörlerin girdi kullanımının da cari açığa sebep olduğunu söylediğini belirten Öztrak, "O zaman AKP‘ye soralım; Türkmenistan‘dan ithal edilen Pamuk, Şili‘den ithal edilen Angus ne zaman ileri teknolojiye dayalı bir ürün oldu?" diye konuştu. Öztrak ayrıca, cari açığın 1975-2002 döneminde

toplam 40.1 milyar dolar olduğunu, bu rakamın 2003-2010 döneminde ise toplam 218.5 milyar dolar olduğunu kaydetti. Türkiye‘nin dünya ihracatından aldığı payda da gerileme olduğunu vurgulayan Öztrak, "2008‘de dünya ihracat hacmi içinde Türkiye‘nin payı binde 83 iken, 2011‘in ilk 3 ayı itibariyle bu oran binde 74‘tür" dedi. Öztrak, ithalat hacmi içindeki payın ise arttığını söyledi.

Faik Öztrak, ayrıca uluslar arası kuruluşların Cari Açığın milli gelire oranının bu yıl için yüzde 8‘lerin üzerine çıkacağını tahmin ettiğini belirterek, "En son OECD tahminlerine göre bu oranın 2011‘de yüzde 8.7‘ye, 2012‘de ise yüzde 8.9‘a çıkacağı ön görülmektedir" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE 1987‘DE DÜNYANIN EN BÜYÜK 14. EKONOMİSİDİR"

AK Parti‘nin programında istikrar ve yüksek büyüme hızlarından bahsedildiğini ifade eden Faik Öztrak, "Türkiye dünyanın en büyük 16. Ekonomisidir. AK Parti bunu kendi başarısı gibi göstermek istemektedir. Ancak Türkiye aynı ölçütlere göre 1987‘de dünyanın en büyük 14. Ekonomisidir" dedi. Dış borçların da arttığını ifade eden Öztrak, "2002 yılında 129.6 milyar dolar olan dış borçlar, 2011 ilk çeyreğinde 298.8 milyar dolar olmuştur. Tüm Cumhuriyet tarihinde yapılandan daha fazla dış borç AKP iktidarlarında

yapılmıştır" şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan‘ın uluslar arası rezervlerin artmasıyla övündüğünü söyleyen Öztrak, şöyle konuştu:

"Bu rezervin kaynağı net ihracat değil, borçtur. Borcumuz arttıkça rezervimiz de artmaktadır. Bu durum el parasıyla düğün, dernek yapmak gibidir. Bu rezerv Çin veya Almanya gibi cari işlemler fazlası verilmesi nedeniyle değil; cari açığın üzerinde sermaye girişi nedeniyle oluşmaktadır. Bu para Türkiye‘nin ödemeyi taahhüt ettiği yükümlülüklerin karşılığıdır. Böyle borçlanmaya devam edilirse, Allah korusun övünülen bu rezerv bir gecede kaybedilebilir."

"AK PARTİ PROJELERİMİZİ SAHİPLENMEYE BAŞLAMIŞTIR"

AK Parti‘nin seçim döneminde CHP‘nin projelerini popülist olmakla suçladığını belirten Öztrak, Başbakan‘ın deyimiyle Ustalık Dönemi‘nde ise CHP‘nin bazı projelerini sahiplenmeye başladıklarını söyledi. Öztrak, AK Parti‘nin Aile ve Sosyal Destek Programı‘nın, CHP‘ni Aile Sigortası projesinin bir kopyası olduğunu iddia etti. Öztrak, hükümet programıyla ilgili olarak AK Parti‘nin Türkiye‘nin itibarını yükseltmekle övündüğünü belirterek, Türkiye‘nin ismini kara para aklayan ülkeler listesine AK Parti‘nin

yerleştirdiğini kaydetti. AK Parti döneminde uygulanan tarım politikalarının "Çiftçiyi İmha Politikaları" olduğunu ifade eden Öztrak, AK Parti iktidarında hayvancılığın can çekiştiğini belirtti.

"HÜKÜMET PROGRAMI ÇIRAKLIK DÖNEMİNİN DEVAM ETTİĞİNİ GÖSTERMEKTEDİR"

Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak konuşmasının sonuç kısmında ise AK Parti‘nin hükümet programını eleştirdi. Öztrak, konuşmasında şunları kaydetti:

"Bu hükümet programı maalesef AK Parti‘nin çıraklık döneminin devam ettiğini göstermektedir. Türkiye‘nin mevcut durumuna ilişkin yetersiz tespitler yapılmaktadır. Dolayısıyla programın ortaya koyduğu politikalar da yetersizdir ve ortaya ‘cek, cak‘dan‘ başka bir vizyon konulmamaktadır. Önümüzdeki dönemde biz CHP olarak en etkili şekilde Meclis‘te olacağız. Bu programdan dolayı Ana muhalefete çok fazla görev düşeceğini görüyoruz. Hiç kimse şüphe etmesin 4 yıl boyunca bu hükümetin uyguladığı yanlış

politikaların karşısında olacağız. Buna karşın eksiklerini gideren, doğrularını destekleyen de biz olacağız.

Kaynak: İHA