Akademisyenler Kürtçe Öğreniyor

Hakkari Üniversitesi akademisyenleri, yaz programı etkinlikleri kapsamında Kürtçe kursu almaya başladı.

11-25 Temmuz tarihleri arasında Hakkari‘de yapılacak olan programa, il dışında yüksek lisans ve doktora yapan akademisyenlerle Hakkari‘de bulunan öğretim elemanlarının katılacağı belirtildi. Hakkari Üniversitesi Program Koordinatörü Öğretim Elemanı Ali Uzun, "Buluşalım, Hakkari ile bütünleşelim" sloganıyla yola çıkan akademisyenlerin Hakkari‘nin insanı, kültürü ve doğasını daha yakından tanıma fırsatı bulacağını ifade etti. Uzun, "Bir üniversitenin bulunduğu şehirle var olduğu ve o şehirle özdeşleştiği

düşünülürse, Türkiye‘nin farklı coğrafyalarından gelen akademisyenler için Hakkari ile bütünleşme adına bu program bir fırsat olarak görülebilir. İki hafta sürecek yaz programına katılan Hakkari Üniversitesi akademisyenleri Kürtçe öğreniyor. İleriki yıllarda Hakkari‘de yaşayacak olan akademisyenler, şimdilik en azından günlük konuşma düzeyinde Kürtçe öğrenmek istediklerini, daha sonraki yıllarda daha ileri düzeyde Kürtçe öğrenmek istediklerini ifade etti. Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.

İbrahim Belenli de Kürt diline ayrı bir önem veriyor. Nitekim üniversitemizin düzenlemiş olduğu Uluslararası Kürdoloji Konferansları da bunlara örnek verilebilir. Yani akademisyenlerimiz, Kürtçeyi bir yabancı dil olarak görmüyor çünkü içinde bulunduğumuz toplumda konuşulan dil yabancı olamaz. Kürtçe en az Türkçe kadar değerli ve bizimdir. Kürtçenin artık önyargılardan kurtulması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Program kapsamında halk oyunları, yöresel defile, çevre gezileri ve yerel müziklerle Hakkari‘yi tanıma etkinliklerinin düzenleneceğini de ifade eden Ali Uzun, düğünleriyle meşhur olan ilde artık halkla el ele, kol kola halay çekmek istediklerini belirtti. Uzun, "Hakkari göç veren değil, göç alan bir il olacaktır. Üniversitemize yeni açılan bölümlerle birlikte yerleşke tamamlandığında Türkiye‘nin farklı yörelerinden gerek öğrenci gerekse öğretim elemanı bakımından Hakkari‘ye bir göç olacaktır. Hakkari‘ye

gelen öğretim elemanları uzun yıllar kalmak için gelmektedirler. Bu da Hakkari için güzel bir gelişmedir. Hakkari en az Batı illeri kadar güvenlidir. Hakkari‘de bizim güvensizlik gibi bir problemimiz yok. Bizim Hakkari‘ye de Hakkari insanına da güvenimiz ve sevgimiz sonsuzdur" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA