17. Uluslararası Dede Korkut Ve Sanat Şöleni

17. Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni kapsamında, Bayburt Merkez Turgut Özal Bulvarında bulunan Dede Korkut Anıtına çelenk konulması sonrasın da Kortej yürüyüşü yapıldı.

Kortej yürüyüşünde temsili Dede Korkut anıtı önünde yürüyüş başlayarak,Yöresel Yemekler ve el sanatları Fuarı gezilerek Cumhuriyet Caddesinden Valilik Binası arkasındaki Cumhuriyet Meydanında son buldu.Yürüyüşe Temsili Dede Korkut , Vali Kerem Al, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva,Bayburt eski Milletvekili Fetani Battal, TÜRKSAV Başkanı Yahya Akengin ve misafirler katıldı.

Cumhuriyet Meydanındaki Programda açılış konuşmasında Vali Al " Şölene adını veren Türk Dünyasının Atası Dede Korkut Türk dünyasının ortak atası, Türk ruhuna ışık tutan ortak değeridir. Ortak paydasıdır. Mesajları milletin ve Türklüğün temel taşları değirindedir.Mazi ile bugün arasında bir köprüdür.

Görkemli bir tarihe sahip İlimizde bizi biz yapan; Kültürel değerlere sahip çıkma, onları yaşatma adına bu tür şölenleri , şenlikleri yapmaktayız.Şölenler , Şenlikler sıla ile vatanın buluşmasına, hasretlerin yad edilmesine vesile olmakta, insanlarımızı buluşturup kaynaştırmaya vesile olmaktadır.

Dede Korkut hikayelerinden, destanlarından bu gün alınacak çok dersler vardır, Dede Korkut öncelikle bir vatanseverdir, birleştirendir, Alp Erendir, bir büyük sırdır, akıl hocasıdır.

İnsanlık aleminin kabul ettiği hikayeleri hep ders niteliğindedir ve bilgelik

sembolüdür. Dede Korkut Türk Dünyasının ortak Atası olarak kabul gördüğünden bir çok yerde mezarı bulunmakla beraber destanlarında Beyböyrek geçtiğinden ve Bayburt adı olduğundan Masat köyünde bulunmasından dolayı Tarihimize , Kültürümüze sahip çıkma adına bu şenlikleri düzenlemekteyiz” dedi.

Konuşmaların ardından İkramiyeli Şölen Balonları Bayburt Valisi Kerem Al, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ve Eski Milletvekili Fetani Battal tarafından uçuruldu.Uçurulan Balonların ucunda birer çeyrek altın yazılı belge takılı olup balonları bulan ve bu belgeyi getiren şanslı kişi çeyrek altının sahibi olacak.

Cumhuriyet meydanında ki program ; Gürcistan ,Bosna Hersek,Azerbaycan,elazığ ve Bayburt Halk Oyunları ekiplerinin gösterileri ile sona erdi.Şölenin birinci gün programı Genç Osman Stadyumundaki Yusuf Güney , İbocan ve Grup Çinimaçin konserleri , Lazer ve Havai Fişek gösterisi ile devam edecek.

Kaynak: İHA