Konya‘da Yeni Teftiş Anlayışı Toplantısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Ankara Grup Başkanlığı tarafından Konya‘da Yeni Teftiş Anlayışı ve Projelendirilmiş Teftişler hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Konya Ticaret Odası Konferans Salonu‘nda düzenlenen toplantıya Konya Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, İş Teftiş Ankara Grup Başkanı Erol Güner, Konya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İsmail Turan, Konya Ticaret Borsası Başkanı Muhammed Uğur Kaleli, Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ile sanayiciler katıldı. Toplantıda konuşan İş Teftiş Ankara Grup Başkanı Erol Güner, Türkiye‘de yüzde 43 ile yüzde 50 arasında kayıt dışı istihdam ve yüzde 86 oranında küçük işletme bulunduğunu belirterek, "Bunların tek tek teftişi gerçekten çok zor. Bu nedenle iş yeriyle ilgili şikayeti olan işçilerin şikayetlerini İl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlüklerine yapmalarını sağlayarak üzerimizdeki yükü biraz da olsa azalttık. İş Teftiş Kurulu Başkanlıklarına bağlı Grup Başkanlıkları olarak işveren ve işçilerin iş güvenliği konusunda bilgilendirilmesiyle ilgili eğitim çalışmaları yapıyoruz. Kayıt dışının bu kadar çok olduğu ülkemizde teftiş yapmak gerçekten zor. Bu nedenle en riskli ve sorunlu olan sektörlere yöneliyoruz. Yaptığımız bu tür organizasyon ve toplantılarla da iş yeri güvenliğiyle ilgili bir nevi ön tedbir almış oluyoruz" dedi.

Konya SMMMO Başkanı İsmail Turan ise, iş güvenliği ve teftişi konusunun işveren kadar kendilerini de ilgilendirdiğini ifade ederek, "Bu yapılan toplantılarla işverenlerin doğru bilgiyle donatılacağına eminim. Ancak işveren kadar işçilerin de bu tür eğitimlerden geçmesi taraftarıyım. Çünkü işveren iş yerinde ne kadar güvenlik önlemi alırsa alsın işçi bu kurallara uymayabiliyor. Bu tip durumlarda ise fatura işçiye değil işverene kesiliyor. Bu konuda da gerekenlerin yapılmasının doğru olacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA