Kıbrıs Rum Kesimi‘nde Patlama

Kıbrıs Rum Milli Muhafız Ordusu‘nun (RMMO) Limasol yakınlarındaki Mari - Zigi‘deki "Evangelos Florakis" Deniz Üssü‘nde bu sabah saat 06.00 sularında meydana gelen büyük çaplı patlamalarda üs bölgesi savaş alanına dönerken 15 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Kıbrıs Rum radyosu, askeri kaynaklara dayanarak üste bulunan barut dolu 98 konteynerden ikisinde başlayan yangın neticesinde en az 8 ölü ve çok sayıda yaralı olduğunu duyurdu.

Konteynerlerden 18‘inin çoğunluğunu barut olmak üzere patlayıcı madde taşıdığı da öğrenildi. Ancak diğer kaynaklardan elde edilen bilgilere göre ölü sayısının 15 olduğu gelen haberler arasında.

Patlamanın şiddetiyle, üssün yaklaşık 300 metre ilerisindeki anayola düşen demir parçalarının zaman zaman yoldan geçen araçlara zarar verdiği, araçların camlarının kırıldığı öğrenildi. Patlama sırasında trafikte seyretmekte olan sivillerden de yaralananlar oldu. Patlama nedeniyle, üs yakınından geçen Limasol - Lefkoşa ana yolunda seyreden çok sayıda araç şoförünün ölüm tehlikesi yaşadığı belirtilirken, bazı araç sürücüleri; şiddetli patlamadan sonra metal parçaların havaya uçtuğunu, mantar şeklinde bir

duman bulutunun da gökyüzüne yükseldiğini söylediler.

Yaralıların üs dışına taşındığını ve ardından da ambülanslarla hastanelere ulaştırıldığını, patlama sonrasında, birbirine yakın üç noktada yangın çıktığı ve alevlerin Vasiliko‘daki elektrik santralinde de görüldüğünü bildirildi. Patlama sonrasında oluşan duman bulutunun halen bölgede etkili olduğu bildirilirken RMMO Komutanı Korgeneral Petros Çalikidis‘in olay yerine gittiği ve oluşturulan kriz masasını yönettiği üs üzerinde askeri helikopterlerin uçtuğu haber verildi.

Patlamanın hemen ardından Vasiliko‘daki Rum Elektrik İdaresi‘ne (AİK) ait iki elektrik santralinin devre dışı kalması nedeni ile Rum kesiminin büyük bir bölümüne elektrik verilemiyor.

Kaynak: İHA