CHP'de Yemin Krizi Çözüldü

CHP'nin yemin krizi günler sonra çözüldü.Bugün 15:00 itibarı ile CHP'li Milletvekilleri yemin etmeye başladılar.

Ak Parti ve CHP kurmayları Meclis Başkanlık Divanı’nda yemin krizinin aşılması için bir araya geldi. TBMM Genel Kurulunda bugün yapılacak Hükümet programı üzerindeki görüşmeler öncesi iki parti yöneticilerinin kritik görüşmesi saat 10.05'de başladı.

Görüşmeye Ak Parti'den Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Ahmet Aydın ile Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, CHP'den Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın katıldı.

MUTABAKAT METNİ HAZIR
İki parti arasındaki görüşmelere yaklaşık 3 saatin ardından ara verildi. Heyetler yarım saatlik aranın ardından tekrar buluşacaklar.
Görüşmelerde karşılıklı görüşlerden oluşan mutabakat metni taslağı haline getirildi. Hazırlanan taslakların Genel Başkanlara sunuldu.

CHP’li Hamzaçebi “Taslak metin olması mutabakata vardığımız anlamına gelmiyor. Nihai kararı genel başkanlar verecek. Ama son bir kez daha bir araya geleceğiz” dedi.

Hamzaçebi daha sonra taslağı görüşmek için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile TBMM'de biraraya geldi.

AK PARTİ KURMAYLARI ERDOĞAN'IN YANINA GİTTİ
Ak Parti kurmayları da taslağı sunmak üzere Başbakanlık'a gitti.

Başbakan'ın AK Parti heyeti ile yaptığı görüşme sona erdi.

Ak Parti ve CHP heyeti, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in arabuluculuğunda geçen Cuma akşamı bir araya gelmiş, iki partinin karşılıklı önerileri genel başkanlara iletilmişti.

"CHP'LİLERE HAZIR OLUN MESAJI"
Meclis Başkanlık Divanı’nda Ak Parti ve CHP kurmayları arasında toplantının başlamasının ardından CHP Genel Merkezi’nden milletvekillerinin telefonlarına "Meclis’te hazır olun" mesajı gönderildi.

Bu mesaj, CHP’nin bugün yemin krizine son vererek Meclis Başkanı’nın yapacağı çağrıya katılacakları ihtimalini akıllara getirdi.

YEMİN KRİZİ ÇÖZÜLDÜ
Kritik görüşmelerin ardından mutabakat sağlandı.

CHP'liler saat 15:00'te yemin etmeye başladı

Uzlaşma ardından Erdoğan ve Kılıçdaroğlu ise açıklamalarda bulundu.

Başbakan Erdoğan, "Beklentimiz buydu, BDP'lilerin de yeri Meclis'tir, hayırlı olsun" derken, Kılıçdaroğlu,"Milli iradeye duyduğumuz saygının gereği yerine geldi" dedi.

Konuyla ilgili diğer bir açıklama ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den geldi. Gül, "Diyalog kapıları açık olunca sorunlar çözülüyor" dedi.

-YEMİN KRİZİNE İLK YORUMLAR
-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP’lilerin TBMM Genel Kurulunda bugün andiçmesine yönelik, "Hayırlı oldu, güzel oldu. Zaten beklentimiz de buydu" dedi.

Başbakan Erdoğan, TBMM’ye gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Birazdan CHP’liler yemin edecek, siz katılacak mısınız?" sorusu üzerine Erdoğan, "Meclis’teyim kısmen katılırım, kısmen katılmam" karşılığını verdi. Erdoğan, "Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine ise "Hayırlı oldu, güzel oldu. Zaten beklentimiz de buydu biliyorsunuz, bunun hep açıklamasını yaptık. ’Çözüm yeri TBMM’dir’ dedik. Demek ki aklı selim ile hareket edilirse herşey olur" diye konuştu.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN BAŞKENTİ ANKARA"


Başbakan Erdoğan, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, "Ötekileştirildik, bu sürecin dışında tutulduk" şeklinde açıklamalarının olduğunun anımsatılması üzerine, şunları söyledi:

"Kimsenin ötekileştirildiği yok. Onların da yeri burasıdır. Bana göre gecikmeden onlar da kararlarını verip... Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara, demokratik parlamenter sistemin merkezi de TBMM’dir. Onların da geleceği yer burasıdır. Bunun dışında yapılanların hepsi, aslında temsil ettikleri milletvekilliği sıfatı ile uyumlu değildir. İnanıyorum ki onlar da en kısa zamanda gelip, burada yeminlerini yapacaklardır."

GÜL: KONUŞULUNCA HER ŞEY HALLOLUYOR


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP’li milletvekillerinin yemin edecek olmalarının kendisini büyük bir memnuniyete sevk ettiğini belirterek, "Diyalog kapıları açık olunca, karşılıklı oturulup konuşulunca her şey halloluyor. Ümit ederim ki; BDP’ye bağlı milletvekilleri de Meclise katılırlar, aynı şekilde görevlerini yerine getirirler ve milletvekilliği faaliyetlerini gerçekleştirmeye başlarlar" dedi.