Srebrenitsa kurbanları Taksim'de anıldı

Soykırımda katledilen 8.372 kişi anısına Gezi Parkı'nda, Türkiye'nin çeşitli illerinden toplanan yaklaşık 15 bin çift ayakkabıdan bir anıt yapıldı. Ayakkabıların arasında Başbakan Erdoğan ve birçok ünlü isme ait olanlar da vardı.


Dünyanın orta yerinde 16 yıl önce yaşanan Srebrenitsa Soykırımı, Taksim Gezi Parkı’nda oluşturulan ‘ayakkabı anıtı’ ve düzenlenen etkinliklerle kınandı. 15 bin çiftin arasında aralarında Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu, Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımı, yazar Ayşe Kulin, sanatçılar Sezen Aksu, Yeşim Salkım, Suzan Kardeş, Ziynet Sali, Alişan, Vatan Şaşmaz gibi çok sayıda ünlü ismin de verdiği ayakkabılar da vardı. Katliamda öldürülen 8 bin 372’den fazla 12-77 yaş arasındaki erkekleri temsil eden ayakkabıdan anıtın bir daha böyle bir katliamın yaşanmaması dilekleriyle açıldı.

SIRPLAR KATLETTİ, BM SEYRETTİ

Genç Boşnaklar Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte Türkiye’de yaşayan Boşnaklar ve Bosna’dan gelenler duygulu anlar yaşadı. Boşnaklar Birleşmiş Milletler’in baş harfi olan ‘UN’ yazılı bir heykelin etrafına ayakkabıları yerleştirirken, Birleşmiş Milletler’in katliamda sessiz kalmasını protesto ettiler. Srebrenitsa’nın BM tarafından 1993 yılında güvenli bölge ilan edildiğini ve insanların buraya geldiğini dile getiren Boşnaklar, BM’nin Avrupa’nın orta yerinde yaşanan soykırıma göz yumduğunu söyledi. Sadece adalet aradıklarını söyleyen Boşnaklar, “Srebrenitsa tüm dünya politikası için bir utançtı ve öyle kalacak. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan Birleşmiş Milletlerin tek amacı ‘bir daha asla’ idi. Fakat Kamboçya’da, Ruanda’da ve Srebrenitsa’da acı olaylar tekrarlandı. Bizler geç olmadan BM’nin hatalarını düzeltmesini istiyoruz. Bizim amacımız BM’yi protesto etmek değil sadece hangi amaç için yola çıktıklarını hatırlatmak. Dünya ve herkes için barış istiyoruz” açıklamasını yaptılar.

Katliamın 16’ncı yılı nedeniyle düzenlenen proje için Fenerbahçe Ülker Basketbol Takımı’nın ardından Sezen Aksu, Yeşim Salkım, Ziynet Sali, Cenk Bosnalı, Suzan Kardeş, Gani Müjde, Kamil Güler, Vatan Şaşmaz, Sevim Balkan, Gürgen Öz ve Ali Şan gibi ünlüler de ayakkabılarını bağışladı. Yetkililer, ayakkabının sadece bir sembol olduğunu ve asıl amacın yaşanan dramı hatırlatmak olduğunu belirtiyor. Etkinlik kapsamında ayrıca dünyada resmen tanınan ülke sayısını temsil eden 192 balon, barış mesajları eşliğinde gökyüzüne uçurulacak. Sanatçıların yanı sıra; AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Murtaza Yetiş, Mehmet Erdoğan, Ahmet Aydın ve Mehmet Metiner, CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, Adıyaman Emniyet Müdürü Mehmet Bilici ve Gençlerbirliği Futbol Takımı da etkinliğe destek veriyor.

HALUK LEVENT’TEN ŞARKI

Etkinliğe katılarak destek veren Srebrenitsa için yazdığı şarkıyı seslendiren sanatçı Haluk Levent de yaşanan katliamın Hitler’in yaptığı katliamlardan daha büyük olduğunu belirterek, “İnsanlar dostlarının kardeşlerinin eşlerinin önünde paramparça edilerek tecavüz edilerek öldürüldü. Bu katliamın unutulmaması gerek” dedi.

600 KURBAN 112 TEMMUZ'DA TOPRAĞA VERİLECEK


Bosna’daki savaş sırasında, Temmuz 1995 yılında 8 bin Boşnak erkeğin katledildiği Srebrenitsa soykırımının 11 Temmuz’da yapılacak 16. yıldönümü törenleri kapsamında kimliği belirlenen 600 kurban daha Saraybosna’da toprağa verilecek. Toplu mezarlardan çıkarılan ve DNA testlerinden sonra kimlikleri belirlernen cenazeler için tören düzenlenecek.