Samsung'dan Apple'a ilginç dava
Samsung, hem en büyük iş ortağı hem de en büyük rakibi olan Apple'a yönelik öyle bir dava açmaya karar verdi ki, sektörün şimdiye dek karşılaştığı en ilginç 'dava adayı' desek yeri.

Techspot'un haberine göre Samsung, Apple'ın hiçbir iCicisini Amerika'da satmasını ve ithalini istemiyor. Daha açık ifade etmek gerekirse, Samsung'a göre Apple'ın iPhone, iPad ve iPod'ları Amerika'da yasaklanmalı. Davanın sebebi tahmin edeceğiniz üzere Samsung'a göre Apple'ın kendisine ait patentleri izinsiz kullanması.
Samsung'un ITC'den (Uluslararası Ticaret Komisyonu) talebi Apple'ın kablosuz iletişim cihazlarının, taşınabilir müzik ve veri işlem cihazlarının ve bir de tabletlerinin incelenmeye açılması. Gerçi ITC (Uluslararası Ticaret Komisyonu) kendisine başvuran Samsung'un iddialarını geçerli bulmadığı için ret kararı vermiş gerçi ama Samsung'un bir kez daha talepte bulunma ihtimali kuvvetli.
Bildiğimiz gibi iki firma arasında ipler ilk olarak bundan 2 ay kadar önce Apple'ın Galaxy S/Tab serisinin tasarımında kendi iPhone ve iPad'lerinden kopya çekildiği iddiası ile mahkemeye gitmesi ile gerilmiş ve Samsung da akabinde Apple'ın kendisine ait 5 farklı kablosuz ağ teknolojisi patentini ihlal ettiği gerekçesi ile karşı dava açarak hodri meydan demişti. Bu arada bu 5 patent davası ile de yetinmeyen Samsung, ITC'ye başvurusu ile eşzamanlı biçimde 6. patent ihlali davasını da açmış Apple'a.
Bu yukarıdakiler iki devin ezeli mücadelesine işaret ededursun, yazının başında da dediğimiz gibi Samsung ile Apple aynı zamanda birbirlerine en çok bağlı olan firma. Şöyle ki, Apple iPhone, iPad ve iPod'larda yer alan yongasetlerini Samsung'a ürettiyor ve Samsung'a bu iş için yılda yaklaşık 6 milyar dolar ödüyor. O kadar ki Samsung kendisine ürettiğinden daha çok sayıda yongasetini Apple'a üretiyor. Ve daha da önemlisi, Jobs'un istirahati sebebiyle Apple'ın başındaki isim olan Tim Cook'a göre süregelmekte olan davalar iki firma arasındaki iş ilişkisine herhangi bir olumsuz etkide bulunmayacak. Tabii bununla birlikte söylenti kasabasında, Apple'ın önümüzdeki yıl ürettireceği A6 yongasetleri için rotayı Samsung'tan TSMC'ye çevirmeyi düşündüğü dedikoduları dolaşıyor yine de.
