Kümaş‘tan Tavşanlı‘ya Dev Yatırım

Kütahya Manyezit İşletmeleri AŞ (KÜMAŞ), Tavşanlı ilçesinde verimli bir şekilde işletilemeyen ve 1 yıldır da üretimin tamamen durduğu Sırbistan firması Bommag Manyezit Tesislerini satın aldı.

Yaklaşık 16 milyon TL‘ye satın alınan tesisin temmuz ayında tekrar üretime başlayacağı belirtildi.

Fabrikada kalsine ve sinter manyezit üretileceğini anlatan İşletme Müdürü Lütfi Altıntaş, tesisin yıllık kapasitesinin 50 bin ton olduğunu kaydetti.

Fabrikada ilk etapta 30 kişinin istihdam edileceğini belirten Müdür Altıntaş, "Tesislerimiz toplam 50 bin ton kalsine manyezit üretim kapasitesine sahiptir. 1 adet 10 bin ton kapasiteli dikey fırın, 1 adet 25 bin ton kapasiteli dikey fırın ve 1 adette 15 bin kapasiteli döner fırın mevcuttur. Tesisimizde konsantre edilmiş cevher doğrudan fırınlarda beslenmekte. 2008 yılında kurulmuş merz tipi dikey fırınımız son teknoloji ile sinter üretim kapasitesine sahiptir. Hedefimiz bu yıl sonunda tam kapasite ile

üretim yapmaktır. Fabrika tam kapasiteli çalışmaya başladığında istihdam sayısı 60 civarında olacak" dedi.

ÇEVRE DOSTU FABRİKA

KÜMAŞ Genel Müdürü Hüseyin Gürcan ve Yönetim Kurulu üyesi Bilal Cicavoğlu‘nun direktifleriyle tesisi temmuz ayı başında faaliyete başlatmayı hedeflediklerini ifade eden İşletme Müdürü Lütfi Altıntaş, "Çevre açısından baktığımızda fabrikamızda yakıt olarak doğalğaz kullanıyoruz. Yani fabrikamızda en zararsız yakıtı kullanıyoruz. Diğer çevresel faktör olarak toz düşünülebilir. Tozu da önlemek için mevcut filtremiz var. Bu filtreler yeniden elden geçirilip toz sızdırmazlığı tamamen ortadan kaldırılacaktır.

Diğer çevresel etki olarak baktığımızda görüntü kirliliği olabilir. Ayrıca çevre düzenlemesi de yapılmaya başlanmaktadır. Çevre duvarlarının düzenlenmesi ve yeşillendirme işlemlerini başlattık. Bir diğer çevresel etki ise gürültü olabilir. Gürültüyü de önlemek için her türlü yalıtım işlemleri sürmektedir" diye konuştu.

"PAZARIN DURUMUNA GÖRE YENİ YATIRIMLAR DA DÜŞÜNÜLÜYOR"

Altıntaş, fabrikanın tam kapasite ile çalışmaya başladığında pazarın durumuna da bağlı olarak yeni yatırımların da düşünüldüğünü bildirdi.

Lütfi Altıntaş, tesise manyezit hammade temininin öncelikle Tavşanlı çevresindeki ocaklardan sağlanacağını sözlerine ekledi.

Bu arada, Sırbistanlı firmanın Tavşanlı piyasasına olan yüklü miktardaki borçları da tesisleri satın alan KÜMAŞ tarafından ödeniyor.

Kaynak: İHA