Ab‘den Çiftçilere 150 Milyon Avro Yardım

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin tarım bakanlarının bir araya geldiği Lüksemburg‘daki toplantıda, E. koli bakterisinden etkilenen çiftçilere 150 milyon avro yardım yapılması kararı verildi.

AB Tarım komiseri Dacian Ciolos, yardımların geçen ay Almanya‘da patlayan E. koli salgınından etkilenen domates, salatalık ve marul yetiştiricilerine gideceğini söyledi. "Teklifime 150 milyon avroyla başlayacağım" ifadelerini kullanan Ciolis, rakamın artacağını belirtti.

İspanya, Almanya‘nın salgının sorumlusu olarak İspanyol salatalıklarını göstermesi sonucu oluşan kaybının bu hafta 200 milyon avro olduğunu açıkladı fakat şimdiye kadar 22 kişiyi öldüren salgının kaynağı bulunamadı.

Almanya Tarım Bakanı Ilse Aigner, bir araya gelmelerinin sebebinin Avrupa‘nın sorunu olarak gördükleri bu salgının Avrupa ölçeğinde çözülmesi olduğunu açıkladı. Salatalıkların sebep gösterilmesinin doğru ve Avrupa kurallarına uygun olduğunu iddia eden Aigner, hayati tehlike olduğunda ön tedbirler alınması gerektiğini belirtti. Avrupa Sağlık Komiseri John Dalli ise, Almanya‘nın tavrı hakkındaki sorulara bütün bilgilere kavuşana kadar cevap vermeyeceğini açıkladı.

AB Taze Mahsul Üreticileri Birliği, İspanya‘daki zarara ek olarak Hollanda‘nın 80 milyon avro, Almanya‘nın 20 milyon avro, Belçika‘nın 4 milyon avro, Portekiz‘in ise 3 milyon avro zararı olduğu tahmininde bulundu.

Belçika Flaman Bölgesi Başkanı Kris Peeters, sadece salgının merkezini bulmak için değil Avrupa‘da üretilen sebzelerin sağlıklı olmasını sağlamak için de iletişime geçmeleri gerektiğini ve bunun Avrupa‘nın güvenliği için önemli olduğunu belirtti.

Bugün AB tarım bakanlarının kime ne kadar ödeneceği konusunu da tartışması bekleniyor. AB yetkilileri bugün alınacak kararların detaylarının sonraya bırakılacağını açıkladı.

Kaynak: İHA