Van‘da Bağımsız Adaylar Mitingi

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Hamit Geylani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın savaş diliyle konuştuğunu ve halkın o dili susturacağını belirterek, "Mısır‘da, Tunus‘ta, Suriye‘de bu savaş dilleri lal olmaya mahkum oldular. Türkiye‘deki bu dilin daha fazla zehir saçmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

BDP‘nin desteklediği bağımsız adaylar için Belediye Garajı‘nda düzenlenen miting öncesi kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Alana gelenlerin üst arasından geçirildiği mitingde Abdullah Öcalan‘ın posterleri ve PKK bayrakları açıldı. Van bağımsız milletvekilleri Nazmi Gür ve Özdal Üçer‘in Kürtçe yaptığı konuşmanın ardından kalabalığa hitap eden Aysel Tuğluk, herkesin bu ülkede onurlu bir barış ve demokratik bir çözüm için yaşadığını belirterek, "Biz ortak vatanımızı seviyoruz, çünkü bu toprakların her

karışında siyasi emeğimiz, canımız ve kanımız vardır. Bu kanı durdurun.

Müzakere için, çözüm için koşulları düzenleyin diyoruz. Bu halkın önderliğine saygı duyun diyoruz, saygı istiyoruz" dedi.

KCK davasından dolayı Diyarbakır‘da tutuklu bulunan Van bağımsız milletvekili Kemal Aktaş‘ın gönderdiği mesaj BDP Van İl Başkanı Cüneyt Caniş tarafından okundu. Daha sonra kalabalığa seslenen BDP Genel Başkanı Hamit Geylani ise, Kürtçe başladığı konuşmasına bir süre sonra Türkçe devam etti. İtirazlarının Başbakan Erdoğan‘ın savaş diline olduğunu ifade eden Geylani, "O dili bu halk susturacaktır en yakın zamanda. Zehir saçan o, derin devletin zehir dilidir. Mısır‘da, Tunus‘ta, Suriye‘de bu savaş dilleri

lal olmaya mahkum oldular. Türkiye‘deki bu dilin daha fazla zehir saçmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Konuşmasında Başbakan Erdoğan‘a yüklenen Hamit Geylani, "Başbakan Erdoğan ‘BDP terör odaklıdır. Kürt sorununun önündeki en büyük engeldir‘ diyor. Asıl siyasi terörist Erdoğan‘dır. Başbakan ‘BDP, MHP ve CHP ile anlaşmış. CHP ile 5 maddelik sözleşme imzalamış, telefonla MHP‘ye destek veriyor‘ diyor. MHP‘ye değil oy, ırkçı partiye günahlarımızı vermeyiz. CHP ile sözleşme de olmaz, buna hazır değiller. Asıl uzlaşan AK Parti, CHP ve MHP‘dir. Renkli kasetlerle birbirilerini vurmalarına bakmayın, bunlar

oyundur. Savaş tezkereleri bu üç partinin oylarıyla meclisten kabul ediliyor. Ana dil yasağında birlik içerisindeler. Yüzde 10 barajı derin CHP liderinin eseridir. Önerge vermemize rağmen CHP, AK Parti ve MHP reddettiler. Bu üç parti üçüz kardeşlerdir, ruh üçüzleridir" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın bölgeye yaptığı ziyaretlerde Kürt alimlerin arkasına sığındığını ve onların kemiklerini sızlattığını da söyleyen Hamit Geylani, "Kürt inanç ve değerlerinden elini ayağını çek, yoksa eşek arısı diline sokar" dedi.

Yeni bir anayasaya ve demokratik özerkliğe de değinen Hamit Geylani, milletvekili adaylarını tebrik ettikten sonra onlarla birlikte kalabalığı selamlayarak alandan ayrıldı.

Miting esnasında başlayan ve yaklaşık yarım saat süren yağmurda bazı vatandaşlar inşaat halindeki binalara girerken, büyük bir kısmı ise alanda şemsiyeler açarak konuşmaları dinledi. Konuşmaların ardından sahne alan sanatçı Servet Kocakaya ise seslendirdiği şarkılarla alandakileri eğlendirdi. Miting, olaysız bir şekilde sona erdi.

Kaynak: İHA