39. İstanbul Müzik Festivali görkemli başladı

29 Haziran'a dek klasik müziğin ünlü isimlerini ağırlayacak olan 39. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, dün Aya İrini'de düzenlenen bir tören ve açılış konseriyle başladı. SABAH'ın sponsorları arasında yer aldığı festivalin açılışında Muammer Sun'a onur ödülü verildi.

39. İstanbul Müzik Festivali görkemli başladı
İstanbul'u yaklaşık bir ay boyunca klasik müziğin usta isimleriyle buluşturacak 39. İstanbul Müzik Festivali, dün akşam Aya İrini Müzesi'nde gerçekleşen bir tören ve konseriyle başladı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nca düzenlenen ve SABAH'ın basın sponsorluğunu üstlendiği festivalin açılışı görkemli geçti. Festivalin her yıl Türkiye'de klasik müzik üretimine büyük katkıda bulunan sanatçılara verdiği Onur Ödülü bu yıl, yaşamını çok sesli müziğin yaygınlaştırılmasına adayan besteci, eğitimci, araştırmacı Muammer Sun'a verildi. Sun "Bu ödülü aldığım için çok onurluyum. Ancak sadece İstanbul'a değil, tüm Türkiye'ye bakalım. Eski kültrler yozlaştırılıyor ve yeni yoz kültürler üretiliyor. İKSV ise Cumhuriyet Türkiyesi'nde üretilmiş güzel sanat ürünlerini cumhuriyetin insanlarına sunuyor. Bu yüzden onlara çok teşekkür ederim" dedi. Yaklaşık bin 500 kişinin seyrettiği festival açılışı, Beyoğlu Kuledibi ve Kadıköy Caddebostan'a kurulan dev ekranlarda ve a Haber'den canlı izlendi. İKSV'nin, Sascha Goetzel yönetimindeki sürekli orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni, Sun'un İzmir Rapsodisi'ni seslendirdi. Klasik müziğin genç yıldızlarından 2010 BBC Genç Müzisyenler Yarışması'nın birincisi Lara Melda da Edvard Grieg'in La minör Piyano Konçertosu'nu seslendirdi. Ardından Sergei Prokofiev'in İskit Süiti, Op. 20 eseri seslendirildi.

REPERTUAR ZENGİNLEŞECEK

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı "Bu yıldan başlayarak, çağdaş klasik müzik repertuarını zenginleştirmek amacıyla farklı bestecilere eser siparişleri vereceğiz," diyerek yeni sistemi anlattı. Törende Müzik Festivali'ne katkılarından dolayı TC Kültür ve Turizm Bakanlığı adına İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Gazi Coşan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi temsilcisi Prof. Erman Tuncer ve Kadıköy Belediyesi adına Süreyya Operası Genel Sanat Yönetmeni Murat Katoğlu'na birer teşekkür plaketi sunuldu.