Tarihi Eserler Tarla Sınırı Oldu

Hatay’ın Erzin ilçesinde 5 bin yıllık geçmişe sahip İsos antik kentine kimse sahip çıkmayınca tarihi eserler tarlalara sınır oldu. Gün yüzüne çıkmayı bekleyen tarihi kent, sahipsizlik içinde günden güne eriyor.

Hatay’ın Erzin ilçesinde 5 bin yıllık geçmişe sahip İsos antik kentine kimse sahip çıkmayınca tarihi eserler tarlalara sınır oldu. Gün yüzüne çıkmayı bekleyen tarihi kent, sahipsizlik içinde günden güne eriyor.

M.Ö 545 yılında önemli bir yerleşim merkezi olan İsos (Epifenya), Erzin sınırları içerisinde sahipsiz bir şekilde ayakta kalmaya çalışıyor. 5 bin yıllık geçmişe sahip İsos antik kenti, Büyük İskender döneminin savaşlarını yaşayan, dönemin ticaret merkezi olan önemli bir kent. Bizans, Geç Hitit, Pers ve Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapan İsos, bölgesel anlamda önemli bir yerleşim yeri olmasına rağmen günümüzde işlevsiz günlerini yaşıyor. İstasyon mevkiindeki İsos antik kentinde yer alan liman, kale, su kemeri, tapınak, hamam ve su deposu kalıntıları zamana direniyor.

İsos antik kentinden kalan en sağlam yapı su kemerleri. 1-2 kilometre uzunluğunda, yüksekliği ise yer yer 7-8 metre olan su kemerleri, Akdeniz’de bulunan Cenevizli gemicilere Amanos dağları eteklerinden su iletme projesinin ürünüydü. Bugün bir bölümü yıkılmış olan su kemerleri, hala ayakta kalmaya çalışıyor.

İsos antik kentine sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Erzin Çevre Koruma Derneği Başkanı Cemal Ertaç, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a seslenerek yardım istedi. 5 bin yıllık geçmişe sahip antik kentin ayakta zor durduğunu anlatan Ertaç, antik kentte yapılan kazıların ardından tarihi eserlerin üzerinin toprakla kapatıldığını söyledi. Tarihi eserlerin vatandaş tarafından tarla sınırı yapılmasına büyük tepki gösteren Ertaç, ‘‘Bu manzara tarihimize büyük saygısızlıktır. İki tarlanın ortasında tarihi mermer sütunların sınır haline getirilmesi, tarihimize gösterdiğimiz saygıyı, değeri bir kez daha gözler önüne sermiştir.‘‘ diye konuştu.

Bir bölümü toprak altında olan antik kentin gün yüzüne çıkması gerektiğini ifade eden Çevre Koruma Derneği Başkanı Cemal Ertaç, ‘’Toprak altında bir tarih yatıyor. Antik kent, Hatay için tarihi bir hazine. Bir an önce Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay harekete geçmelidir. Toprak altında gün yüzüne çıkmayı bekleyen 5 bin yıllık bir kent var. Tarihini seven herkesi İsosa sahip çıkmaya davet ediyoruz.’’ ifadelerini kullandı.