Milletvekili Selahattin Demirtaş‘tan Açıklamalar

Hakkari‘den bağımsız milletvekili seçilen Selahattin Demirtaş, "Blok partisi kurulana kadar bir grup milletvekili olarak BDP‘ye bugün üye olarak geçiş yapmış olduk" dedi.

BDP Genel Merkezi‘nde bazı bağımsız milletvekillerinin katılımlarıyla gerçekleştirdikleri toplantının ardından gazetecilerin soruları cevaplandıran Selahattin Demirtaş, Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu olarak milletvekili seçimine girdiklerini ve halkın verdiği destekle önemli bir başarı elde ettiklerini söyledi. Bugün blok bileşenleri ile bundan sonraki çalışma stratejilerini gözden geçirdiklerini ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki ilk iş olarak, bu blok hareketinin bir partileşme blok partisi olarak kendisini ifade etmesinin hazırlıklarına başlamış olduk. Bugünkü toplantıda bunu kararlaştırdık. Dolayısıyla en kısa zamanda bir blok partisi olarak hareket edebilecek tüzel kişiliğe haiz bir parti çalışmasına başlamış durumdayız. Bizim açımızdan stratejik bir birliktir bu çalışma. Bu çalışmanın yıllara dayanan bir geçmişi var. Bu seçimde bunun çok önemli bir adımını gerçekleştirmiş olduk. Şimdi bunu partileşmeye doğru

götürme kararlılığımızı bir kez daha ifade etmiş olduk. Bunun çalışmaları yarından itibaren somut olarak başlayacak. Umut ediyorum ki en kısa zamanda tüzel kişiliği de olan resmi parti kuruluşu gerçekleşmiş olacak. Bu vesile ile bizler blok partisi kurulana kadar bir grup milletvekili olarak Barış ve Demokrasi Partisi‘ne (BDP) bugün üye olarak geçiş yapmış olduk. Toplam 29 milletvekili, BDP‘nin üyesi olarak Meclis‘te 29 kişilik BDP grubu kurmayı kararlaştırdık" diye konuştu.

Bloğun içerisinde bulunan iki partinin genel başkanları Şerafettin Elçi ve Levent Tüzel‘in bu dönemde BDP grubuna resmi olarak dahil olmayacaklarını, ancak bloğun aktif üyesi olarak çalışma yürüteceklerini belirten Demirtaş, Elçi ve Tüzel‘in aynı zamanda blok partisi kurma çalışmalarını da yürüteceklerini bildirdi.

Siyasi yasaklı olan Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Leyla Zana ve Kemal Aktaş‘ın yasaklarının bitmemesi nedeniyle grubun resmi üyesi olamadıklarını belirten Demirtaş, ancak bu kişilerin bütün zeminlerde grupla birlikte hareket edeceklerini söyledi.

Toplantıda Hatip Dicle ve tutuklu milletvekillerinin durumunu da değerlendirdiklerini belirten Demirtaş, "Yarın Sayın Cumhurbaşkanımızın daveti üzerine, Sayın Elçi ve Sayın Türk Köşk‘e çıkacak. Orada da bu durum bir kez daha gündeme gelecek. Sayın Cumhurbaşkanı daveti yaparken, gündemi belirtmemiş ama gündemin bu olduğunu tahmin ediyoruz. Arkadaşlarımız Çankaya Köşkü‘ne çıktığında özellikle demokratik siyaset üzerindeki baskıların bize yönelik idari, fiili baskıların yoğunluğuna bir kez daha dikkati

çekecekler" diye konuştu.

Binlerce arkadaşlarının halen tutuklu olduğunu savunan Demirtaş, "Demokratik siyaset bizler açısından Türkiye‘de şu anda tıkanmış durumdadır. Bizim bu haliyle, böyle bir yaklaşımla parlamentoda yemin ederek, çalışmalara katılma şansımız yoktur. Bunu da zaten boykot tavrı ile ifade ettik. Bu tavrımızı değiştirmemizi gerektirecek en küçük bir değişiklik olmamıştır. Bizim açımızdan boykot tavrının şu aşamada tartışılacak bir durumu da yoktur. Bu konuda somut önerilerimiz oldu. Bunu belki arkadaşlarımız

yarın Cumhurbaşkanı ile de paylaşacaklar. Arzu ederse hükümetle de bu somut çözüm önerilerimizi paylaşırız. Anayasa Mahkemesi‘nin YSK‘nın yetkisini aştığını, yetkisinde olmayan bir karar verdiğini tespit ederek, Sayın Hatip Dicle‘nin mazbatasının iadesinin gerekliliğini, onun yerine mazbata verilen AK Parti milletvekilinin de mazbatasının iptaline dair bir tespit yapması YSK‘nın önünü açacaktır" dedi.

Çözüme yönelik somut adımlar gördükleri takdirde, kendilerinin de parlamentodaki bu somut adımları hayata geçirmek için görevlerinin başında olacaklarını belirten Demirtaş, tutuklu milletvekillerinin her birinin Türkiye‘nin milletvekili olduklarını söyledi.

Her gün oturup boykot kararlarını gözden geçirme gibi bir tutum içerisinde olmadıklarının altını çizen Demirtaş, "Biz kararımızı verdik, halkla birlikte siyaset yapmaya devam ediyoruz. Biz siyasetten, Meclis‘ten kaçmıyoruz, biz AKP‘nin bu vurdumduymaz tavrını teşhir etmek istiyoruz" dedi.

Anayasa Mahkemesi‘nin çözüm üretememesi durumunda ise Diyarbakır‘da 11 milletvekilinin istifa ederek, bir ara seçimin söz konusu olabileceğini, bu süre içerisinde de Dicle‘nin önündeki yasal engellerin kaldırılabileceğini belirten Demirtaş, Kemal Aktaş hariç, tutuklu bulunan diğer milletvekillerinin de avukatları aracılığıyla BDP‘ye katıldıklarını, üye olduklarını söyledi.

Kaynak: İHA