Kayısıda Ozon Kullanımı Anlatıldı

İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Önal, kükürt ve hijyen konusunda kayısıda mutlaka ozon sisteminin kullanılması gerektiğini bildirdi.

Kayısıda Ozon Kullanımı Anlatıldı
Ankara‘da faaliyet gösteren Opal Ozon Sistemleri Şirketi tarafından Malatya‘daki kayısı işletmecilerine Ozon Uygulamaları konusunda seminer verildi. Anemon Otel‘deki seminerin açılışında Opal Ozon Sistemleri Şirketi Genel Müdürü Fatma Diler Ercan, şirketlerinin 1995 yılında kurulduğunu ve ozon sisteminin sebze ve meyve tesislerinde kullanıldığını ve kayısıda da ozon sisteminin kullanılması için Malatya‘ya geldiklerini belirtti. Türkiye ve yurtdışında 300‘u aşkın referansları bulunduğunu belirten Ercan,

Malatya‘da kayısı tesislerine kükürt ve hijyen konusunda önemli avantajlar sağlayan ozon sistemini kurmak istediklerini söyledi

İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Önal, Amerika‘da yıllık ozon kullanımının yıldan yıla giderek artığını ve Amerika‘nın kirlenmiş toprağını bile ozonla temizlediğini ve Ozon sisteminin kayısıda kükürtü istenilen düzeye düşürdüğünü belirtti. Doç. Dr. Önal, "Biz istersek, kayısıdaki doğal kükürdü bile istediğimiz seviyeye düşürürüz. Türkiye dışında kükürte sınır getiren yok. Türkiye‘de kükürde sınırlandırma getirilmesini anlamak çok zor. Ozonla istediğimiz kükürt değerini düşürüyoruz.

Kükürtteki sorun çözülünce bu kez hijyen konusu gündeme getirildi. Japonya, Türkiye‘den hijyen nedeniyle kayısı almıyor. Malatya‘nın kayısı sattığı başka bir ülkeden kayısı alıyor. Biz ozonla kayısıdaki hijyen konusu da çözeriz. Ozonun dünyada kullanılmadığı alan yok" dedi.

Kaynak: İHA