Harran Üniversitesi‘nden Sempozyum

Harran Üniversitesi‘nin düzenlediği "Halk Dindarlığı ve Dini Ziyaret Yerleri Peygamberler Şehri Şanlıurfa" sempozyumu bugün başladı.

Harran Üniversitesi‘nden Sempozyum
Şanlıurfa Valiliği, Belediye Başkanlığı işbirliğiyle Belediye Kültür Merkezi‘nde başlayan sempozyuma, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, HRÜ Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Halil Mutlu, Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Kırıkçı, İlahiyat Fakültesi Dekanı Abdurrahman Elmalı ve İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Salih Aydemir ile çevre illerden gelen akademisyenler katıldı.

Belediye Başkanı Fakıbaba, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, zaman zaman kente gelen misafirlerin kendisine, şehirde mistik bir hava bulduğunu söylediğini ifade ederek, Şanlıurfa‘nın inanç turizmi açısından dünyada çok önemli bir yerinin bulunduğunu vurguladı. Şanlıurfa‘nın "Peygamberler Şehri" olduğunu ifade eden Fakıbaba, şunları kaydetti:

"Şanlıurfa, İbrahim peygamberin doğduğu, Eyüp Peygamber‘in çile çektiği, mağarasının, kendisinin ve eşinin türbesinin bulunduğu bir yerdir. Şanlıurfa, inanç turizmi açısında Mekke, Medine ve Kudüs‘ten sonra dünyanın 4. inanç merkezidir. Gerçekten elimizde çok önemli değerlerimiz var ama maalesef biz bu değerleri fark edemiyoruz. Her şehrin kendine göre güzellikleri var ama inanç turizmi deyince Şanlıurfa, Türkiye‘nin en önemli ilk şehridir. Yakup peygamberin kuyusu var, Şuayp şehrimiz var ki herkesin

görmesini tavsiye ederim. Biz böyle bir şehirde yaşıyoruz ve bu şehir Türkiye‘de. Ama maalesef farkında değiliz. Bu tür sempozyum ve etkinliklerle bunun zamanla fark edileceği kanısındayım".

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Hz. Şuayp ve Eyüp Peygamber başta olmak üzere diğer din alimlerinin Şanlıurfa‘da yaşamalarının kendileri için bir övünç kaynağı olduğunu ifade ederek, "Eğer bugün Şanlıurfa halkı, misafirperver ve hoşgörülü ise o insanların burada yaşamasından aldığı az da olsa bazı unsurlardan kaynaklanmaktadır. Bugün toplumdaki sıkıntılar bu ve benzer değerlerimizi kaybetmemizden kaynaklanıyor. Umarım bu tür değerleri tekrar hayata geçirerek toplumdaki

sıkıntıları az da olsa gidermiş oluruz" diye konuştu.

Gün boyunca devam etmesi planlanan ve 4 oturum olarak gerçekleştirilecek sempozyumda, "Mekanın kutsallaşması bağlamında ziyaret fenomeni ve değişim", "Din sosyolojisinde ziyaret dindarlığı", "Ziyaret yerlerine ilginin dini ve toplumsal temelleri: Hz. İbrahim (A.S) makamı ve Balıklı göl ile Eyüp Peygamber makamı örneği" ile "Halk dindarlığı ve dini ziyaret açısından Şanlıurfa Alevi - Bektaşi geleneği" gibi çeşitli konularda akademisyenler sunum yapacak.

Kaynak: İHA