Bdp‘den Oturma Eylemi

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van Kadın Meclisi, Zeynep Kınacı‘nın 1996 yılında Tunceli‘de gerçekleştirdiği eylemin yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı.

Cumhuriyet Caddesi‘nde bulunan BDP Van İl Başkanlığı önünde toplanan ve aralarında Van bağımsız milletvekili Özdal Üçer ile BDP‘li Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan ve Bostaniçi Belde Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş‘in de bulunduğu kalabalık, Kınacı ile "İrademe dokunma; savaş gerekçemizdir" yazan ve üzerinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle ve tutuklu bulunan bağımsız milletvekillerinin fotoğraflarının yer aldığı afişler eşliğinde sloganlar atarak

yürüyüşe geçti. Sanat Sokağı‘ndan Cumhuriyet Caddesi‘ndeki Faki Teyran Parkı önüne gelen kalabalık adına bir açıklama yapan BDP Kadın Meclisi Üyesi Leyla Işık, "Kınacı; fedai ruhu, devrimci kişiliği, kadın özgürlük bilincini şahsında örgütleyerek mücadele tarihimizde eşsiz bir eylemin sahibi olmuştur" dedi.

Daha sonra bir açıklama yapan BDP Van İl Başkanı Cüneyt Caniş ise, YSK‘nın görev ve yetkisini aşarak bağımsız seçilen Hatip Dicle‘nin milletvekilliğini düşürdüğünü ileri sürdü. Bunu fırsat olarak görüp Türkiye Büyük Millet Meclisi‘ne giderek yemin eden AK Parti milletvekili Oya Eronat‘ın Hatip Dicle‘nin şahsiyetinde Kürt halkına saygısızlık yaptığını ileri süren Caniş, "Mahkeme milletvekillerini serbest bırakmayarak halkın iradesine ipotek koymuştur. Bizler, Hatip Dicle‘nin gasp edilen vekilliğinin iade

edilmesini ve tutuklu bulunan tüm vekillerin tahliyesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yapılan basın açıklamasının ardından parkın önünde bir süre oturan kalabalık, daha sonra partiye yürüyerek sessiz bir şekilde dağıldı.

Kaynak: İHA