Leyleklere Bilimsel Takip

Ege Üniversitesi(EÜ), Türkiye‘de çok iyi tanınmasına rağmen üzerine yeterli bilimsel çalışma yapılayan leyleklerin Türkiye‘deki azalma nedenlerini ortaya çıkarmak amacıyla leylek yavrularını halkalayarak izleme çalışmalarını sürdürüyor.

Leyleklere Bilimsel Takip
Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren EÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, leylek yavrularının halkalama çalışmasının Türkiye‘de ilk defa 2010 yılında İzmir‘e bağlı Selçuk Merkez ve Belevi Beldesi‘nde yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Sıkı “2011 yılı üreme döneminde Selçuk Merkez ve Belevi‘de ikinci kez, Aydın Söke ilçesine bağlı Avşar, Yeşilköy, Karacahayıt ve Gölbent Köy‘ü ile Balıkesir Sındırgı ilçesine bağlı İbiller, Küçükbükü, Alacaatlı, Çaygören ve Çelebeler Köyü‘nde ise ilk defa leylek yavrularının sağ ayaklarına PVC plastik halka takılmıştır. Halkalar mavi renkli olup üzerinde Türkiye‘nin ‘T‘ harfi ile başlayan beyaz renkli değişik harfler bulunmaktadır” dedi.Leylek yavrularının halkalanarak izlenmesi çalışmasının Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü‘nün izni, İzmir, Balıkesir ve Aydın İl Çevre ve Orman Müdürlükleri‘nin bilgisi dahilinde gerçekleştiriliyor. Leylek yavrularının ayaklarına PVC plastik halka takma çalışması Ege Üniversitesi Ornitoloji Ekibinde görevli Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Dr. Ortaç Onmuş, Doktora öğrencisi Orhan GÜL ve Biyolog Burak Özvardar tarafından gerçekleştiriliyor. Çalışmayı Selçuk ve Belevi‘de Selçuk Belediyesi, Söke‘de Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), Sındırgı‘da ise Sındırgı Kaymakamlığı ile Sındırgı Belediyesi destekledi.

Prof. Dr. Sıkı “2010 yılı üreme döneminde Selçuk Merkez ve Belevi‘de 80 leylek yavrusu halkalanmış, 2011 yılında ise Selçuk ve Belevi‘de 76, Söke‘nin köylerinde 72, Sındırgı Merkez ve 5 köyünde 43 leylek yavrusu olmak üzere 2 yılda toplam 271 leylek yavrusunun sağ ayaklarına mavi renkli PVC plastik halka takılmıştır” diye konuştu.

YAVRU REKORU SINDIRGI‘DA

Halkalama çalışmaları sırasında her yuvadaki yetişkin leylek yavru sayılarının da tespit edildiğini ifade eden Prof. Dr. Sıkı “2 yıldan beri sürdürdüğümüz halkalama çalışmaları sırasında 2,3,4 ve 5 yavrulu leylek yuvaları gözlenirken bu yıl Balıkesir Sındırgı İlçesi‘ne bağlı Çelebiler Köyü‘ndeki leylek ailesinin 6 yetişkin yavrusunun görülmesi Ege Üniversitesi Ornitoloji Ekibi tarafından memnuniyet ve hayret ile karşılanmıştır. Çünkü 6 yavrunun yetişkin hale getirilmesi ilk defa ekip tarafından görülmüştür” dedi.

Kaynak: İHA