Konya’Da Bağcılık Modernize Ediliyor

Konya İl Özel İdaresi’nin, bağcılara desteği sürüyor. Yüksek telli terbiye sistemi sayesinde verimin 1 ila 5 kat arasında artması bekleniyor.

Konya İl Özel İdaresi’nin, bağcılara desteği sürüyor. Yüksek telli terbiye sistemi sayesinde verimin 1 ila 5 kat arasında artması bekleniyor.

Konya İl Özel İdaresi, kırsal alanlarda bağcılık yapan üreticiye yeni bir destek daha sağlıyor. Bağcılara, daha önce bağ çubuğu desteği veren İl Özel İdaresi, şimdi de ürün artışına önemli katkı yapan yüksek telli terbiye sistemi projesini hayata geçirdi.

Çalışmaları, firma yetkilisi ile birlikte Güneysınır İlçesi Alanözü Kasabası’nda inceleyen İl Özel İdaresi Tarım ve Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Raşit Turan, sistem hakkında çiftçileri bilgilendirdi. Bağcılıktaki verimin telli terbiye sistemi ile 1 ila 5 kat arasında artacağını dile getiren Turan, destekleme kapsamında 250 üreticinin birer dekarlık bağlarında yüksek telli terbiye sistemi uygulanmaya başlandığını söyledi. Turan, dekarı 2 bin TL’ye mal edilen sistemin yüzde 25 tutarı olan 500 TL’sinin ise üreticilerden katkı payı olarak alındığını ifade etti.

Sağladıkları ilk desteğin çiftçiye önemli ölçüde kazanımlar getirdiğini dile getiren Konya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz, toplam 500 bin TL’lik yatırımla gerçekleştirilen projeden çiftçilerin memnun olduğunu ifade etti. Bağcılıkta yüksek telli terbiye sisteminin faydalarına değinen Kaçmaz, “Yüksek sistem bağcılık artık dünyanın kullandığı bir sistem. Yerde yapılan bağcılığa göre çok yüksek oranda ürün artışı sağladığı ve kaliteyi doğrudan etkilediği bilimsel bir gerçek. Bu nedenle kırsal kesimde bağcılık yapan bütün üreticilerimizin bu imkândan faydalanmalarını diliyorum.” dedi.

“Kırsal kesimde çiftçilerimizin gelir seviyesini artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz” diyen İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi ise Konya’nın bağlarıyla meşhur eski günlerinin geri gelmesi için ellerinden geleni yaptıklarını vurguladı. Bütün çiftçilere projeden istifade etmelerini öneren Selvi, Konya’ya ve bağcılık yapan üreticiye hayırlı olmasını temenni etti.

Proje kapsamında toplam 11 ilçede 37 köy ve kasabada çalışmalar devam ediyor. Çalışmalarda, şimdiye kadar 70 dekar bağ yüksek sisteme alındı. Temmuz ayına kadar 250 dekar alanın bitirilmesi hedefleniyor.