Vali Erkmen: Bu Gençler Ülkelerinde Türkiye’Nin Büyüklüğünü Temsil Ediyor

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, yurt dışında Türk okullarında okuyan ve Türkçe öğrenen öğrencilerin Türkiye’nin büyüklüğünü temsil ettiğini söyledi.

Denizli Valisi Yavuz Erkmen, yurt dışında Türk okullarında okuyan ve Türkçe öğrenen öğrencilerin Türkiye’nin büyüklüğünü temsil ettiğini söyledi.

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları‘nın finalinin ardından Türkçe‘nin çocuklarından 47‘si Denizli‘ye geldi.

Bu akşam saat 21.00’de Denizli Genç Tüccarlar ve İşadamları Derneği (GETİAD)‘nin himayesinde yapılacak olan ildeki Türkçe şöleni öncesi çocuklar, Denizli protokol üyeleriyle Polisevi‘nde düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltıya Denizli Valisi Yavuz Erkmen, AK Parti Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel, Bilal Uçar, İl Başkanı Avni Örki, Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Denizli Ticaret Odası(DTO) Başkanı Necdet Özel, Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, Denizli İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Oklu, GETİAD Başkanı Erdem Aydın sivil toplum örgütü başkanları ve daire müdürleri katıldı.

Kahvaltı sonrası Mozambik‘li öğrenci Jose Bangaıana’nın sunduğu programda öğrenciler, Türkçe şarkı ve türkülerini söyledi. PAÜ Rektörü Bağcı, 1980‘li yıllarda “Adriyatik’ten Çin seddine kadar” söylemlerinin olduğunu hatırlatarak, bu ideali gerçekleştirmek için Türk öğretmenlerin şimdi tüm dünyada Türk kültürünü, Türk dilini öğretme, yayma konusunda olağanüstü gayretler gösterdiğini söyledi. Rektör Bağcı, “Bunların sonuçlarını Türkçe Olimpiyatları olarak görüyoruz. Türk dilinin ve kültürünün yayılmasında emeği geçenlere, vesile olanlara sonsuz teşekkür ederim. Biz de önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında 100 civarında yabancı ülkelerden öğrenci alacağız.” diye konuştu.

Vali Erkmen ise öğrencilere hitaben “Burası sizin memleketiniz, hepiniz hoş geldiniz.” diyerek konuşmasına başladı. Erkmen, “Mozambik’li sunucu kızımızın konuşmasına baktığımız zaman bizden farklı olmadığını görüyoruz. Bu, insana hakikatten gurur veriyor. Büyük devlet demek yalnız kâğıt üzerinde adının büyük olması veya bizim söylemimizle büyük olunmuyor. Büyük olmak için karşıdan bakınca sizin büyük olarak algılanmanız gerekiyor. Bu büyüklüğü yapan da ortak dildir. Bu çocuklarımızın sayısı binlerle ifade ediliyor. Bu kadar büyük topluluğu yan yana getirdiğiniz zaman onların konuştuğu o güzelim Türkçe ile ortak dil olması, bu öğrencilerin kendi ülkelerinde bizim geleneklerimizi yaşatması, kültürümüzün gelişmesine faydalar sağlıyor. Bu gençlerimiz orada Türkiye’nin büyüklüğünü temsil ediyor, ülkemizin elçiliğini yapıyor. Bütün çocuklarımızın gözlerinden öpüyorum. Onları Türkiye sevgisinden dolayı kutluyorum.” şeklinde konuştu.

Vali olarak çeşitli vesilelerle yurt dışına çıktığını en son Kenya’ya gittiğini vurgulayan Erkmen, “Güzelim Türkçemizi orada ne kadar etkin kullandıklarını gördük. Bunların yanında Türkiye’ye karşı sevgi ve özlemle bağlandığını gördük. Bunlar takdir edilecek şeyler. Bunların bir kısmını inşallah buradan mezun ederiz.” ifadelerini kullandı. Programda öğrenciler protokol üyeleriyle fotoğraflar çektirdi.