9. Türkçe Olimpiyatları

9. Türkçe Olimpiyatları için Türkiye‘de bulunan konuk öğrenciler, Şanlıurfa‘da sıra gecesine katıldı. Gecede Azerbaycanlı Devran‘ın okuduğu ‘Urfalıyam Ezelden‘ parçası alkış toplarken, Tanzanyalı öğrenciler de ‘Şemamme‘ oyunu ile beğeni topladı.

9. Türkçe Olimpiyatları‘na katılmak üzere Türkiye‘ye gelen 130 ülkeden yaklaşık bin öğrenci, Anadolu‘nun çeşitli kentlerinde düzenlenen etkinliklere katılıyor. Dün Kahramanmaraş‘tan Şanlıurfa‘ya gelen 18 ülkeden 54 öğrenci, otoban çıkışında yüzlerce araçlık konvoyla karşılandı. Şanlıurfa Valiliği ve Şanlıurfa Genç İşadamları Derneği‘nin (ŞUGİAD) organizasyonunda bu akşam saat 20.30‘da GAP Arena Stadı‘nda düzenlenecek etkinlikte hünerlerini sergileyecek olan konuk öğrenciler, attıkları şehir turunun

ardından İl Emniyet Müdürlüğü‘nü ziyaret ettiler. İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hasan Yılmaz ve şube müdürleri tarafından karşılanan öğrenciler, yerel televizyonlarda ana haber ve canlı yayınlara da konuk oldular. Öğrenciler, yoğun geçen günün yorgunluğunu ise Şanlıurfa‘nın meşhur sıra gecesinde attılar. ŞUGİAD üyelerinin de aileleriyle eşlik ettiği sıra gecesinde öğrenciler halay çekip, yerel sanatçılarla düet yaptı. Gecede Azerbaycanlı Devran‘ın okuduğu ‘Urfalıyam Ezelden‘ parçası alkış toplarken,

Tanzanyalı öğrencilerin oynadığı ‘Şemamme‘ oyunu da beğeni topladı.

ŞUGİAD Başkanı Mehmet Öksüzoğlu, misafir öğrencilerle halkın çok kısa sürede kaynaştığını belirterek, "Her ne kadar ana dillerimiz ayrı olsa da, renklerimiz ayrı olsa da duygularımızın çoğu aynı, değerlerimiz aynı. Hepimiz için insan önemlidir, insanlık önemlidir. Ayrıca burada dillerimiz de farklı değil, hepimiz Türkçe konuşuyoruz. Sevincimizi, kederimizi, üzüntümüzü yansıttığımız şarkılarımızı, türkülerimizi Türkçe söylüyoruz" dedi.

Bu yıl 9‘uncusu düzenlenen Türkçe Olimpiyatları‘nın dünya çapında kabul gördüğünü kaydeden Öksüzoğlu, "Bu küçümsenecek bir durum değildir. Bu olimpiyatlara 130 ülkeden bin öğrenci katıldı. 130 ülkedeki yüz binlerce öğrenciyi temsilen bin öğrenci geldi. Bu bin öğrenci de Anadolu‘nun farklı şehirlerine dağıldılar, bu coşkuyu farklı şehirlere taşıdılar. Şanlıurfa‘ya da bu coşkuyu 18 ülkeden gelen 54 çocuğumuz taşıdı" diye konuştu.

Öte yandan, akşam saat 20.30‘da düzenlenecek gösteriler için 30 bin kişilik GAP Arena Stadı‘na 10 bin ek sandalye yerleştirilmesi planlanırken, stat dışına da 24 metrekarelik dev ekranlar yerleştirilecek.

Kaynak: İHA