Sağlıklı bir uykunun püf noktaları

Sağlıklı bir uyku hayatımız için neden önemli? Kalitesiz bir uyku nelere yol açıyor? Sağlıklı uyku için nelere dikkat edilmeli? İşte yanıtı:

Sağlıklı bir uykunun püf noktaları
CNN Türk ekranlarında yayınlanan Saba Tümer ile Bu Gece programının dünkü bölümüne konuk olan Ece Tura ve Şölen Altop, sağlık uykunun önemine işaret ettiler.

Bilimsel araştırmaların derin ve sağlıklı alınan uykunun, vücudun tüm fonksiyonlarını doğru bir şekilde yerine getirebilmesi için çok önemli olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Tura, "Her şeyden öte aslında bu araştırmalar bize iyi, düzenli ve sağlıklı bir uykunun yaptığımız diyet ve egzersizlerden çok daha önemli olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Tura, sağlıksız ve düzensiz alınan bir uykuda, zaman içinde obezite ve diyabet riskinin ortaya çıktığını ifade ederek, kalp hastalıklarına da davetiye çıkardığını söyledi. Tura, "Maalesef günüzün yaşam şartlarında insanların çoğu da sağlıksız uykuyu almak zorunda kalıyor" dedi.

Sağlıklı uyku için uyunulan ortamın nasıl olduğuna, uyku alışkanlıklarının nasıl şekillendiğine ve iyi uyku alınamaması ve gece uykudan uyanma fakötürlerine dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Tura, seçilen yatak ve yastığın iyi uyku için önemli olduğunu belirtti.

"8 SAAT UYUNMALI"

Altop da, "Kendi biyolojik saatinize göre aynı saatte yatağa girip, 8 saat uyuyup ve aynı saat de uyanmak çok önemli" açıklamasında bulundu.

Kültürel olarak, çok fazla çay, kahve tüketimi olduğunu söyleyen Altop, "Öğleden sonradan itibaren kafein tüketimini de kısıtlamamız gerekiyor. Ve bazı insanlar uykuya dalış için alkol tüketimi yapıyor. Evet belki alkol alımı uykuya dalışı kolaylaştırıyor ama gecenin ilerleyen saatinde uykudan uyandırmaya da sebep oluyor" şeklinde konuştu.

"YATILAN ORTAM NASIL OLMALI?


Tura, yatılan ortamın serin olması gerektiğini belirterek, "21 derece olmalı, kesinlikle karanlık ortamda uyunmalı. Yani televizyon başında uyuyakalmak sağlıklı bir şey değil. Yatağın kişinin özel vücut tipine uygun olması gerekiyor" önerilerinde bulundu.

UYKUSUZLUK NELERE YOL AÇAR?

Sağlıksız uykunun konsantrasyon kaybına yol açtığına dikkat çeken Tura, "Gün içinde performans düşüklüğüne yol açıyor. Uzun vade de obezite, diyabet gibi günümüzdeki ciddi hastalıkların aslında gerisinde sağlıklı alınamamış uykunun etkisi var" ifadelerini kullandı.